Beste Buurtbewoners,

Hierbij enkele nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, de Gemeente Maastricht en externe organisaties, met daaruit als agenda:

 • Zaterdag 10 september t/m zaterdag 26 november 2022: Expositie “Van Over het Spoor naar Boven het Spoor” van Jo Coenen en Luc Soete in Centre Céramique
 • Woensdag 5 oktober 2022: Vergadering HBV’s/VvE’s Céramique
 • Vrijdag 7 oktober 2022: Borrel Ipanema
 • Vrijdag 11 november 2022: Lezing door Angela Kluver van de NVVE
 • November/december 2022: Eindejaar-buurtborrel van buurtnetwerk Céramique

1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique

1.1 Vergadering HBV’s/VvE’s op 5 oktober 2022
Op woensdag 5 oktober 2022 om 19 uur wordt in de Koepelhof onder leiding van Frans van Wetering van Buurtnetwerk Céramique de eerstvolgende vergadering voor de bestuursleden van HBV’s en VvE’s in de wijk Céramique georganiseerd.

Meer detailinformatie en de agenda zal tijdig richting deelnemers gecommuniceerd worden via onze sociale media.

1.2 Lezing van NVVE door Angela Kluver op vrijdag 11 november 2022

Op vrijdagmiddag 11 november 2022 wordt door Angela Kluver van de NVVE de lezing “Alles wat u wilt weten over het levenseinde” gehouden. Deze lezing gaat over alle keuzemogelijkheden om regie te houden op het einde van het leven. U krijgt antwoord op vragen als: Waar moet ik allemaal zelf aan denken? Wat is het nut van wilsverklaringen? Hoe zet ik mijn levenseindewensen op papier? Met wie praat ik over die wensen?

Praktische info

 • Locatie: Martinushuis Hoogbrugstraat 42 Maastricht in de Achterzaal
 • Datum: Vrijdag 11 november 2022: lezing van 15.00u tot circa 17.00u, daarna “sociaal” treffen
 • Kosten: lezing: gratis; consumpties: eigen rekening
 • Aanmelden: via algemeen@bnwceramique.nl tot 1-11-2022.
 • Alsnog verhinderd, gaarne tijdig afmelden.
 • Vermelden: naam, aantal personen
 • Bijzonderheden: minimaal 40 en maximaal 60 personen


1.3 Buurtborrel

Tegen het einde van het jaar, in november of december 2022, organiseert buurtnetwerk Céramique, weer de halfjaarlijkse buurtborrel. Dé gelegenheid, om onder het genot van een hapje en een drankje, buurt- en wijkgenoten te treffen, gezellig bij te kletsen of nieuwe contacten te maken.

Meer concrete detailinformatie hiervoor wordt tijdig via onze sociale media verstrekt.

2. Berichten van Gemeente Maastricht

2.1 Striprat Lewie, aflevering 8 september 2022 (strip en tekst van Gemeente Maastricht)

Doe je er alles aan om rattenoverlast te voorkomen, maar heb je ze toch in of om je huis? Dan wil je er natuurlijk graag snel vanaf. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In deze dubbele aflevering laat Lewie zien hoe je ratten het beste aan kunt pakken.

3 Berichten van externe organisaties

3.1 Van OVER HET SPOOR naar BOVEN HET SPOOR (tekst van website van Centre Céramique)

Tentoonstelling visie Jo Coenen en Luc Soete op nieuwe spoorovergang

10.09 t/m 26.11.2022. Locatie: zaal eerste verdieping en houten vloer Centre Céramique

Vanaf 10 september is in Centre Céramique een tentoonstelling te zien van de plannen die architect en stedenbouwkundige Jo Coenen en econoom Luc Soete samen ontwikkelden voor een nieuwe, radicaal andere spoorovergang in de stad. Het tweetal maakte afgelopen jaar deze plannen ongevraagd en op eigen initiatief.

Een nieuwe allee boven het spoor, met uitzicht op de Koepelkerk

Coenen en Soete zien het negen sporen tellende station en de rangeerterreinen als een blokkade tussen het centrum en het oosten van de stad. Wie van Oost-Maastricht naar het centrum fietst of wandelt is veroordeeld tot de lelijke passerelle of de spoorwegovergang bij de Duitse Poort. Dat kan veel beter denken zij. Coenen en Soete stellen voor een gedeelte van het spoor te ondertunnelen en daarboven een aantrekkelijke nieuwe allee aan te leggen. Fietsers en voetgangers kunnen dan via de twee bestaande poorten in het station deze allee boven het spoor bereiken en via een nieuw Koepelkerkplein hun weg vervolgen naar een nieuwe zijtak van de Groene Loper. In een latere fase zou deze allee kunnen worden verbreed met daaraan noodzakelijke woonruimte: een compleet nieuw stadsdeel.

Burgerinitiatief

Of deze radicale plannen ooit worden verwezenlijkt weet niemand. Coenen en Soete willen hun visie wel graag aan de stad voorleggen, en doen dat door middel van deze tentoonstelling. In de tentoonstelling zijn maquettes, videobeelden en tekeningen te zien van het burgerinitiatief van Coenen en Soete. Ook willen zij duidelijk maken welke potentiële voordelen hun plannen hebben voor de omliggende buurten. Bezoekers die interesse hebben in de plannen of willen participeren kunnen bij het uitlopen van de tentoonstelling met een formulier hun instemming c.q. commentaar kenbaar maken.

3.2 Nieuwtjes/info Centre Céramique (tekst uit nieuwsbrief Centre Céramique)

3.2.1 Uitbreiding openingstijden

Goed nieuws. We zijn voortaan elke zondag open (van 13.00u tot 17.00u)

3.2.2 Vind je weg op het internet

Leer basisvaardigheden voor computer- en internetgebruik met de gratis cursus Klik&Tik op 30 september 2022. Aanmelden via klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

3.2.3 Eerste hulp bij belastingaangifte

Heb je een vraag over toeslagen of kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het indienen van je belastingaangifte via de computer?

Kom dan naar het gratis spreekuur van Stichting First Fiscale Rechtshulp.

Maak een afspraak via klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600 (van 16.00u tot 20.00u)

3.3 Vrijdagmiddagborrel (vrijmibo) bij Ipanema (Tekst van Ipanema)

TGIF: tijd om te borrelen, maar waar?

Om de (werk)week goed af te sluiten organiseert Ipanema een vrijmibo vol specials.

Je bent met al je collega’s, vrienden, buren of alleen welkom om te genieten van (speciaal) bier, wijn en fris en (vegetarische) hapjes. Meld jezelf of jouw groep aan en krijg een portie bitterballen van het huis! Zien we jullie vrijdag 7 oktober?

Ipanema Maastricht, Avenue Ceramique 250 vanaf 17:00 uur.

Aanmelden via info@ipanema.nl onder vermelding van Buurtnetwerk Céramique.

3.4 Met Stichting Vier het Leven naar het theater (Tekst van nieuwsbrief Theater aan het Vrijthof)

Theater aan het Vrijthof wil een zo groot en breed mogelijk publiek uit de stad en regio bereiken. Dit wordt gerealiseerd door een gevarieerd theateraanbod, maar ook door de nauwe samenwerking met een aantal sociaal-maatschappelijke organisaties zoals Stichting Vier het Leven. Deze stichting organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die liever niet alleen op stap gaan. Theater aan het Vrijthof en Vier het Leven werken sinds 2012 samen om juist deze groep cultuurliefhebbers een zorgeloze ervaring in het theater te bezorgen. Meer informatie is te vinden op de website van de Stichting.

Voor meer informatie: https://4hetleven.nl/

3.5 Werner Mantz: The perfect Eye (Tekst van website Bonnefantenmuseum)

Het Bonnefanten presenteert van 25 september 2022 t/m 26 februari 2023 de eerste overzichtstentoonstelling ooit van topfotograaf Werner Mantz (1901, Keulen-1983, Maastricht); 40 jaar na zijn overlijden. Wereldwijd wordt Mantz gezien als een van de belangrijkste architectuurfotografen van de stroming het Nieuwe Bouwen. Dit is slechts een onderdeel van zijn veelzijdige oeuvre.

Voor meer informatie: https://www.bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/werner-mantz-the-perfect-eye