Beste Buurtbewoners,

Hierbij enkele nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, de Gemeente Maastricht en externe organisaties, met daaruit als agenda:

Zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022:
Route du Soleil in Wyck

Zondag 19 juni 2022: 
Voordeur Rommelmarkt in Maartenspoort

Zaterdag 2 juli 2022: 
Excursie Luik ZO-zijde Maas

Woensdag 6 juli 2022:
Rondleiding Gouvernement Maastricht

Zaterdag 9 juli 2022: 
Voorproefje van de Kookworkshop Limburgse Keuken van Buurtnetwerk Céramique bij de Open Dag van ‘t Gilde

Donderdag 1 en 8 september 2022: 
Kookworkshop Limburgse Keuken

Donderdag 29 september 2022: 
Excursie naar Brussel (o.a. rondleiding Belgische Senaat)

 

1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique

1.1 Excursie Luik naar een stadsdeel aan de zuidoost zijde van de Maas, op zaterdag 2 juli 2022

Een stedelijke ontwikkeling van het gebied in de 2e helft van de 19e eeuw met daarop volgende bebouwing in o.a. Art nouveau en Deco.
Jean Willems en Henk Mihl hebben weer een excursie voorbereid voor Luik, een vervolg eigenlijk op de eerdere architectuurtrips in Luik van rond 1900. Deze wandeling in Luik, aan de zuidoost zijde van de Maas, brengt ons door de quartiers: Vennes, Fétinne, Longdoz, Amercoeur en Fragnée.
Aandachtspunten van stedenbouwkundige aard zijn:

1. De geplande ontwikkeling voor het midden van de 19e eeuw en realisatie voor L‘Exposition Universelle de 1905’ betrof een correctie en rechtmaken, dempen en overwelven van de veelarmige Ourthe richting samenvloeiing met de rechter oever van de Maas. Daardoor konden daar de vele rues, avenues, boulevards ontstaan; boomrijke groene zones.

2. Verder is er aandacht voor enkele gevarieerde realisatie van Art nouveau (Jugendstil, Wiener Secession, Stile Florale, Modernisme, Modern Style en z.g. ‘nieuwe kunst’) façades uit de periode van 1895 tot kort na 1920.

De wereld zou anders worden, anders worden gezien. Met zinnebeeldige vormgeving werden licht, lucht en ruimte gevangen en doorgegeven om te ontwaken uit kennelijk beklemmende tijden.

Het zou de leefomgeving verbeteren en verfraaien; méér van alles wat met vormgeving én een nieuwe gesteldheid bewerkstelligt kon worden. Aanvankelijk floraal en organisch, luisterrijk en sierlijk bleken de uitingen van nog ambachtelijke aard uiteindelijk van korte duur.

3. Art Deco, te zien als een vervolg op Art Nouveau, stroomlijnde in zekere zin vormgeven en intenties. Het werd dominant tijdens het Interbellum( ca 1920–1940); kantige ontwerpen, briljante kleuren, geometrie in lijn met technische ontwikkelingen. En zo werd versierd, ook Art Deco toonde swung en een zekere uitbundigheid. Vaak enigszins getemd door een nieuwe realiteit van toen: de zich ontwikkelende productiediscipline.

Art Deco leek hierop geen eenduidige visie te hebben, bewoog mee en drukte desondanks een stempel op veel takken van kunst en design. Zij het, net als Art Nouveaux van korte duur.
Een nieuwe wereld lag op de loer, die van de Modernen. Deze dachten de wereld niet zinnebeeldig te tonen. Meer hoe de wereld werkelijk was, met licht, lucht en ruimte als reële fenomenen en gegevens. Het zou nog niet meevallen. Men moet, zo blijkt, van goeden huize te komen om de wereld daarmee te animeren. Ze zijn er, maar dun gezaaid.

 • Datum: zaterdag 02 juli 2022.
 • Vertrek: trein van 10.18 uur naar Guillemins-Luik van perron 5a Maastricht
 • Kaartje: Belgische automaat bij de hoofdingang: Guillemins, datum, retour, senior of weekend-ticket. Organisatoren zijn op tijd aanwezig om, indien, nodig te assisteren.
 • Verzamelen:10.00 uur in stationshal bij België-automaat.
 • Aanmelden: via mobiel tel.nr. 0031625014267 van Jean Willems, voor 26 juni 2022 onder vermelding van naam, telefoonnummer en aantal personen
 • Afstand: ca. 8 km
 • Opmerking: 2 pauzemomenten. Goed schoeisel is gewenst. Flesje vocht, sneetje brood of appel meenemen

 

2. Rondleiding Gouvernement Maastricht op woensdag 6 juli 2022

Het Gouvernement biedt een rondleiding m.b.t. de expositie ‘Verdrag van Maastricht’ aan op 6 juli tussen 14:00 -14:45 uur en 14:45 -15:30 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden via email bij kunst@bnwceramique.nl onder vermelding van naam, aantal personen en tijdstip.

 

 

3. Kookworkshop Limburgse Keuken op 1 en 8 september 2022 om 17.30u

Voor de hobby koks en kooklustigen hebben we goed nieuws: een kookworkshop onder begeleiding van een heel enthousiaste coach.
Wat houdt de Kookworkshop Limburgse Keuken in?
Achtergrond
Velen van ons zijn opgegroeid met de traditionele Limburgse keuken. Deze keuken is bij menigeen in de vergetelheid geraakt of men weet niet meer precies hoe de gerechten werden klaargemaakt. Na een jaar speuren naar originele Limburgse recepten en deze uit te proberen, kunnen we u een zeer breed assortiment van recepten van vroeger aanbieden. Maar ook de hedendaagse Limburgse keuken is verrassend en tal van interessante ontwikkelingen met lokale producten leveren nieuwe smaaksensaties op. Ook daar willen we u graag mee laten kennis maken.

Aanpak/werkwijze kookworkshop
Er wordt in deze 4-5 uur durende workshop gezamenlijk gekookt, gegeten, gedronken en natuurlijk genoten in een mooi verzorgde ambiance. De workshop is kleinschalig opgezet zodat er voldoende tijd en ruimte is voor begeleiding. U kunt individueel of met meerdere personen deelnemen. Kookervaring is niet vereist; alles wordt duidelijk uitgelegd en u wordt, indien gewenst, geholpen.

U krijgt:

 • Een kennismaking proeverij van lokale Limburgse producten en wijn
 • Achtergrond informatie en uitleg over het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht dat vervolgens door de deelnemers zelf wordt gemaakt
 • Begeleidende dranken en koffie, thee, water
 • De receptuur wordt na afloop per mail toegezonden.

Ons doel is u een heerlijke Bourgondische avond te bezorgen en u te verassen met de ontdekking van de Limburgse Keuken.

Locatie
De locatie is in het centrum van Maastricht en goed bereikbaar. De workshop vindt plaats op de eerste etage en is via een ruime trap te bereiken maar vraagt wel voldoende mobiliteit.

Datum en Menu

Vervolgtraject
Bij genoeg belangstelling wordt een maandelijkse cursus “Limburgse Keuken “ opgestart.

Kosten
Kosten voor deze workshop zijn € 60,- per persoon.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via algemeen@bnwceramique.nl, onder vermelding van naam, aantal personen, emailadres en de datum die u voorkeur heeft (1 of 8 september 2022).
Indien u zich aanmeldt tijdens de Open Dag georganiseerd door ’t Gilde (zie “Voorproefje” hieronder)
of voor 10 juli 2022 via algemeen@bnwceramique.nl krijgt u €10,00 korting op deze workshop.

Voorproefje
Bent u nieuwsgierig naar het assortiment of de smaak, bezoek dan de stand van “de Limburgse Keuken” op de Open Dag van ’t Gilde op 9 juli 2022 van 14.00-16.00 uur op de locatie Pastoor Habetsstraat 42 te Maastricht. Dan kunt u een kijkje nemen en een voorproefje krijgen van de Limburgse Keuken. Graag tot ziens.

 

4. Excursie naar Brussel op donderdag 29 september 2022 

De excursie bestaat uit een gemeenschappelijke rondleiding in de Belgische Senaat en keuze voor museumbezoek of wandeling naar de Nationale Basiliek Koekelberg.

Programma
Het programma ziet er als volgt uit:

09.30 uur
Verzamelen in Stationshal Maastricht Centraal
Tickets zijn te koop bij NMBS-automaat: Senioren tickets

09.48 uur
Vertrek met NMBS trein naar Brussel Centraal

11.25 uur
Aankomst in Brussel Centraal

11.45 uur
Splitsing museum- en wandelgroep

15.15 uur
Verzamelen ingang Senaat. Ingang Leuvenseweg 13, 1000 Brussel

15.30 uur
Rondleiding in de Belgische Senaat

17.00 uur
Einde excursie: thuisreis kan individueel of collectief

In Brussel aangekomen splitst de groep zich in een wandelgroep en een museumgroep, afhankelijk van de opgegeven keuze.

Museumgroep (deelname afhankelijk van keuze)
Van 12.00 uur tot 15.00 uur: museumbezoek en tijd om te lunchen
Musea: Koninklijke Musea in de Regentschapstraat 1-3, Brussel (nabij het Koningsplein) Zie voor de verschillende mogelijkheden De Musea – Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (fine-arts-museum.be).
Lunchen: U kunt lunchen op de Grote Zavel bijvoorbeeld bij Le Pain Quotidien Home – Le Pain Quotidien Netherlands

Wandelgroep (deelname afhankelijk van keuze)
Van 11.45 uur tot 15.00 uur: wandeling en bezoek basiliek en tijd om te lunchen. Terug naar Senaat met metro De wandeling vanuit Brussel Centraal naar Koekelberg duurt ca 45 minuten. Daarna bezoek aan de Basiliek Koekelberg.

Bezoek aan de Senaat (gezamenlijk, deelname voor beide groepen)
We zijn om uiterlijk 15.15 bij de Senaat, Leuvenseweg 13, 1000 Brussel. Het bezoek begint om 15.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Zie Belgische Senaat en de bijlage: Ontdek de rol en samenstelling van de Senaat.

Retour treinen
Om 18.33 uur vertrekt er een trein naar Luik met overstap naar Maastricht. Duur: 1.40 uur De treinen van 19 uur 20 uur en 21 uur doen er 2.13 minuten over!
Aanmelden: via algemeen@bnwceramique.nl tot 1-9-2022. Alsnog verhinderd, gaarne tijdig afmelden.
Vermelden: naam, aantal personen en keuze voor wandel- of museumgroep.
Bijzonderheden: maximaal 25 personen

 

2. Berichten van Gemeente Maastricht
2.1 Informatie opvang Oekraïne (info van Gemeente Maastricht)

De Gemeente Maastricht verstrekt ter kennisname een update van de Raadsinformatiebrief m.b.t. opvang Oekraïne, zie bijlage RIB_-_Verhuizing_Oekra__ensevluchtelingen_naarOvermaze_in_week_23.pdf

2.2 Onze Buurt 2022 (info van Gemeente Maastricht)
Prijzenactie voor Limburgse buurtprojecten
Onze Buurt bevordert de leefbaarheid in wijken en dorpen. We vinden het belangrijk dat mensen in wijken samen werken aan de verfraaiing van de omgeving en onderlinge contacten opzoeken. Daarom reiken we elk jaar een stevig startkapitaal uit aan het beste buurtplan. Vanaf nu kun je je buurtplan inschrijven voor de prijzen van 2022. Onze Buurt is een actie van de woningcorporaties verenigd in Ons Limburg, uitgevoerd met hulp van Oranje Fonds en de Provincie Limburg.
Voor meer informatie en deelname: https://onzebuurt.eu/

2.3 Coalitieakkoord 2022-2026: verbondenheid centraal (tekst uit nieuwsbrief van Gemeente Maastricht)
Maastricht, stad van verbondenheid. Dat is de titel van het coalitieakkoord 2022-2026 dat de partijen Seniorenpartij Maastricht, D66, CDA, PvdA, PVM, VVD en Volt 7 juni presenteerden. Het akkoord kent 12 thema’s. Elke partij levert een fulltime wethouder. Zij werden 14 juni geïnstalleerd.

Voor meer informatie:
https://www.gemeentemaastricht.nl/bestuursakkoord-2022-2026 

 

2.4 Striprat Lewie, aflevering 4 en 5, mei 3n juni 2022 (strip en tekst van Gemeente Maastricht))
Één rat in of om je huis lijkt misschien niet zo’n probleem, maar waar één rat zit, zitten er vaak meer. En waar veel ratten zitten, kunnen er risico’s voor mensen ontstaan. In hun urine en uitwerpselen zitten bacteriën waar we als mens ziek van kunnen worden. Bovendien zijn ratten doorgewinterde knagers, die schade aan kabels, houtwerk en andere materialen kunnen veroorzaken. Ook stank en geluidsoverlast kunnen een gevolg zijn van de aanwezigheid van ratten.

 

Veel mensen genieten van het voeren van vogels. Eendjes in het park, duiven in de stad of ganzen bij een vijver. Het lijkt ook een goede bestemming voor restjes brood of eten. Helaas is ons eten juist erg slecht voor dieren en wat blijft liggen trekt vaak dieren aan die we liever niet willen voeren.

 

 

3. Berichten van externe organisaties

3.1 Route du Soleil op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 in Wyck
Net als vorig jaar vindt Route du Soleil het hele weekend plaats. Op zaterdag vanaf 12:00 uur en op zondag van 12:00 – 18:00 uur. Een vrolijk drankje voor de deur, een zomerse winactie, verzoekplaatjes in een horecazaak, modepresentaties, proeverijtjes en nog veel meer; de ondernemers van Wyck pakken uit met originele acties en activiteiten. Van het station tot de brug, van de Griend tot de Ruiterij en alles ertussen!
Voor meer informatie: https://www.wyck.nl/nl/route-du-soleil-2022

3.2 Voordeur rommelmarkt Sint Maartenspoort op zondag 19 juni 2022 (bericht van Buurtnetwerk Us Maartenspoort)