https://mailchi.mp/e5b292a6e376/nieuwsbrief-juli-2022

Beste Buurtbewoners,

Hierbij enkele nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, de Gemeente Maastricht en externe organisaties, met daaruit als agenda:

Vrijdag 19 augustus:
Presentatie “Aijt Mestreech” door Hub Wevers

September 2022:
Na zomervakantie start van bridge- en fotoclub

2e helft september 2022:
Presentatie masterplan “Boven het Spoor” door Jo Coenen

21 september 2022:
Buurtbalans in gesprek met Gemeente (wethouders)

1 en 14 september en 6 oktober 2022:
Kookworkshop Limburgse Keuken

Donderdag 29 september 2022:
Excursie naar Brussel (o.a. rondleiding Belgische Senaat)

1ste helft oktober 2022:
Vergadering HBV’s/VvE’s Céramique

1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique
1.1 Presentatie “Aijt Mestreech” op vrijdag 19 augustus 2022
Op vrijdag 19 augustus 2022 organiseert Buurtnetwerk Céramique een presentatie over “Aijt Mestreech”, met aansluitend de gelegenheid om na te praten en wat te drinken. De presentatie wordt gehouden door Hub Wevers, een rasechte Maastrichtenaar op respectabele leeftijd.
In zijn boeiende presentatie neemt Hub ons, aan de hand van geprojecteerde foto’s, mee terug in de tijd en zien we hoe bijv. de Wilhelminabrug gebouwd werd of de Sint Servaasbrug gerestaureerd/verbreed. De Stokstraat 100 jaar geleden, foto’s van straten en huizen die nu niet meer bestaan omdat ze afgebroken moesten worden voor de bouw van bruggen, stadhuis of andere nieuwe ontwikkelingen. En natuurlijk ontbreekt ook niet de historie van Sphinx, Regout met zijn kastelen, Céramique en Mabro om een paar te noemen.
Het is interessant om te zien hoe Maastricht veranderd is in de loop van de tijd en voor sommigen is het misschien ook nog wel nostalgisch.
De presentatie heeft een interactief karakter. Hub licht de foto’s toe, maar er is alle gelegenheid voor vragen of opmerkingen.

Praktische info
Locatie: Martinushuis Hoogbrugstraat 42 Maastricht in de Achterzaal
Datum: Vrijdag 19 augustus 2022: presentatie van 15.00u tot circa 17.00u, daarna “sociaal” treffen
Kosten: presentatie: gratis; consumpties: eigen rekening
Aanmelden: via algemeen@bnwceramique.nl tot 9-8-2022.
Alsnog verhinderd, gaarne tijdig afmelden.
Vermelden: naam, aantal personen
Bijzonderheden: minimaal 40 en maximaal 60 personen

1.2 Bridge- en fotoclub starten weer in september 2022
In de loop van september 2022 starten, na de zomervakantie, onze bridge- en fotoclub weer. De deelnemers en geïnteresseerden worden omtrent de exacte data en locatie tijdig geïnformeerd.Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via algemeen@bpfceramique.nl onder vermelding van naam, aantal deelnemers en emailadres.

1.3 Presentatie masterplan “Boven het Spoor” door Jo Coenen in 2e helft september 2022
Wegens het succes van de presentatie op vrijdag 8 april 2022 en de grote interesse, organiseert Buurtnetwerk Céramique in de 2e helft van september weer 2 presentaties over het masterplan “Boven het Spoor”.
Één presentatie specifiek voor de ondernemers van Wyck en één presentatie voor de gemeente en bewoners van diverse buurten.

Met hun, op 9 februari 2022 bij de Gemeenteraad ingediende, masterplan “Boven het Spoor” willen oud- Rijksbouwmeester Jo Coenen en econoom Luc Soete de spoorbarrière in Maastricht definitief slechten. Fietsers en voetgangers kunnen straks dwars door het station Wyck naar een nieuwe zijtak van de Groene Loper. Een spoortunnel van 1,5 kilometer en een ondergronds Maastrichts station scheppen meteen ook ruimte voor 150.000 vierkante meter bebouwing, inclusief een woonwijk. De spoorwegovergang Duitse Poort vervalt, wat de bereikbaarheid van Wyck verbetert. Ook de verbinding van het station met Céramique wordt breder.
Concrete datum, locatie, etc. van betreffende presentaties zal tijdig gecommuniceerd worden via onze sociale media.

1.4 Buurtbalans in gesprek met Gemeente (wethouders) op 21 september 2022
Op 21 september 2022 van 14.00u tot 15.30u heeft, op initiatief van Buurtbalans, een gesprek plaats met de “buurten” (afgevaardigden van belangenverenigingen zoals buurtnetwerken) en de wethouders M. Fokke, J. Pas en F. Bastiaens. Dit naar aanleiding van het College-akkoord. Leden van het bestuur van Buurtnetwerk Céramique zijn hierbij ook aanwezig.

1.5 Kookworkshop Limburgse Keuken in september en oktober 2022
Zoals al in onze vorig nieuwsbericht vermeld, gaat er ook een kookworkshop van start onder begeleiding van een heel enthousiaste coach.
Achtergrond
Velen van ons zijn opgegroeid met de traditionele Limburgse keuken. Deze keuken is bij menigeen in de vergetelheid geraakt of men weet niet meer precies hoe de gerechten werden klaargemaakt. Na een jaar speuren naar originele Limburgse recepten en deze uit te proberen, kunnen we u een zeer breed assortiment van recepten van vroeger aanbieden. Maar ook de hedendaagse Limburgse keuken is verrassend en tal van interessante ontwikkelingen met lokale producten leveren nieuwe smaaksensaties op. Ook daar willen we u graag mee laten kennis maken.

Aanpak/werkwijze kookworkshop
Er wordt in deze 4-5 uur durende workshop gezamenlijk gekookt, gegeten, gedronken en natuurlijk genoten in een mooi verzorgde ambiance. De workshop is kleinschalig opgezet zodat er voldoende tijd en ruimte is voor begeleiding. U kunt individueel of met meerdere personen deelnemen. Kookervaring is niet vereist; alles wordt duidelijk uitgelegd en u wordt, indien gewenst, geholpen.

U krijgt:

  • Een kennismaking proeverij van lokale Limburgse producten en wijn

  • Achtergrond informatie en uitleg over het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht dat

  • vervolgens door de deelnemers zelf wordt gemaakt

  • Begeleidende dranken en koffie, thee, water

  • De receptuur wordt na afloop per mail toegezonden.

Ons doel is u een heerlijke Bourgondische avond te bezorgen en u te verassen met de ontdekking van de Limburgse Keuken.
Locatie
De locatie is in het centrum van Maastricht en goed bereikbaar. De workshop vindt plaats op de eerste etage en is via een ruime trap te bereiken maar vraagt wel voldoende mobiliteit.

Data
Donderdag 1 september van 17.30 uur – 22.00 uur.
Woensdag 14 september van 17.30 uur – 22.00 uur.
Donderdag 6 oktober van 17.30 uur – 22.00 uur.
Het betreft dezelfde workshop. U kunt een keuze maken welke datum/data het beste uitkomt.

Menu

Vervolgtraject
Bij genoeg belangstelling wordt een maandelijkse cursus “Limburgse Keuken “ opgestart.
Kosten
Kosten voor deze workshop zijn € 60,- per persoon.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via algemeen@bnwceramique.nl onder vermelding van naam, aantal personen emailadres en de datum die uw voorkeur heeft.
Voorproefje
Op 9 juli 2022 was op de Open Dag van ’t Gilde gelegenheid om alvast kennis te maken met de coach en een voorproefje te krijgen van haar producten. Hiervan werd volop gebruik gemaakt en met een groot aantal aanmeldingen als resultaat.

Impressie Voorproefje

1.6 Excursie naar Brussel op donderdag 29 september 2022
De excursie bestaat uit een gemeenschappelijke rondleiding in de Belgische Senaat en keuze voor museumbezoek of wandeling naar de Nationale Basiliek Koekelberg.
Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
09.30 uur
Verzamelen in Stationshal Maastricht Centraal
Tickets zijn te koop bij NMBS-automaat: Senioren tickets
09.48 uur
Vertrek met NMBS trein naar Brussel Centraal
11.25 uur
Aankomst in Brussel Centraal
11.45 uur
Splitsing museum- en wandelgroep
15.15 uur
Verzamelen ingang Senaat. Ingang Leuvenseweg 13, 1000 Brussel
15.30 uur
Rondleiding in de Belgische Senaat
17.00 uur
Einde excursie: thuisreis kan individueel of collectief

In Brussel aangekomen splitst de groep zich in een wandelgroep en een museumgroep, afhankelijk van de opgegeven keuze.

Museumgroep (deelname afhankelijk van keuze)
Van 12.00 uur tot 15.00 uur: museumbezoek en tijd om te lunchen

Wandelgroep (deelname afhankelijk van keuze)
Van 11.45 uur tot 15.00 uur: wandeling en bezoek basiliek en tijd om te lunchen. Terug naar Senaat met metro. De wandeling vanuit Brussel Centraal naar Koekelberg duurt ca 45 minuten. Daarna bezoek aan de Basiliek Koekelberg

Bezoek aan de Senaat (gezamenlijk, deelname voor beide groepen)
We zijn om uiterlijk 15.15 bij de Senaat, Leuvenseweg 13, 1000 Brussel. Het bezoek begint om 15.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Zie Belgische Senaat en de bijlage: Ontdek de rol en samenstelling van de Senaat.
Retour treinen
Om 18.33 uur vertrekt er een trein naar Luik met overstap naar Maastricht. Duur: 1.40 uurDe treinen van 19 uur 20 uur en 21 uur doen er 2.13 minuten over!

Aanmelden: via algemeen@bnwceramique.nl tot 1-9-2022.
Alsnog verhinderd, gaarne tijdig afmelden.
Vermelden: naam, aantal personen en keuze voor wandel- of museumgroep. Bijzonderheden: maximaal 25 personen

1.7 Vergadering HBV’s/VvE’s in oktober 2022
Naar verwachting zal op woensdag 5 of 12 oktober 2022 de eerstvolgende vergadering voor de bestuursleden van HBV’s en VvE’s in de wijk Céramique georganiseerd worden onder leiding van Frans van Wetering van Buurtnetwerk Céramique.
Concrete datum, tijdstip, locatie, etc. zal richting deelnemers tijdig gecommuniceerd worden via onze sociale media.

2. Berichten van Gemeente Maastricht
2.1 Fietsenstalling achter het station maakt een oversteek (info van Gemeente Maastricht)

De onbewaakte fietsenstalling aan de Meerssenerweg, aan de oostzijde van station Maastricht, wordt opgeknapt. We pakken zowel de fietsenrekken als het overkappingssysteem aan. Hiervoor wordt de stalling deels omgebouwd. Stal daarom van 11 juli tot eind oktober je fiets in de tijdelijke stalling.
Voor meer informatie: https://www.prorail.nl/nieuws/opfrisbeurt-voor-fietsenstalling–maastricht

2.2 Welke koers wil wethouder Johan Pas zetten en wat zijn de zinvolle zaken voor Manon Fokke? (info van Gemeente Maastricht)
Maastricht, stad van verbondenheid. Dat is de titel van het bestuursakkoord 2022-2026 van de partijen Seniorenpartij Maastricht, D66, CDA, PvdA, PVM, VVD en Volt presenteerden. In het akkoord staan hun plannen voor Maastricht op hoofdlijnen. Zeven wethouders en de burgemeester gaan aan de slag met de uitwerking. De tekst van het akkoord, inclusief samenvatting in Engels en Mestreechs, is hier te
vinden: https://www.gemeentemaastricht.nl/bestuursakkoord-2022-2026
Maar wie zijn nou die wethouders die voor u aan de slag gaan? De komende weken stellen we ze aan u voor.

6 juli 2022 is het de beurt aan Johan Pas (D66), wethouder Wonen, Onderwijs, Welstand en Studentenstad. Voor meer informatie: https://www.gemeentemaastricht.nl/stad/actueel/nieuws/college-stelt-zich-voor-wethouder- johan-pas
en
14 juli 2022 is het de beurt aan Manon Fokke (PvdA), wethouder Financiën, Bedrijfsvoering, Burgerparticipatie en Lobby.

Voor meer informatie: https://www.gemeentemaastricht.nl/stad/actueel/nieuws/college-stelt-zich-voor-wethouder- manon-fokke

2.3 Ontwerp voor Wilhelminasingel is er: zin om te reageren? (info van Gemeente Maastricht)
We gaan het kruispunt Sint Maartenslaan en Wilhelminasingel én de Wilhelminabrug onder handen nemen. Het doel? Een veiligere plek én meer ruimte voor fietsers en voetgangers.
Voor meer informatie: https://www.thuisinmaastricht.nl/doe-mee/wilhelminasingel

2.4 Striprat Lewie, aflevering 6, juli 2022 (strip en tekst van Gemeente Maastricht)
Ratten lusten er wel pap van. Dat ze zich snel vermeerderen weten de meeste mensen wel, maar de daadwerkelijke cijfers zorgen vaak toch voor grote ogen. Lewie laat het zien in deze strip over voortplanting. En hij geeft ons een tip om die voortplantingsdrift te verminderen: hoe minder voedsel, hoe minder baby ratten!

Striprat Lewie (6)

3. Berichten van externe organisaties
3.1 Folder Stalking (bericht afkomstig van wijkagent)
Op verzoek van onze wijkagent informeren wij u over dit item.
In de brochure (bijlage: Als_u_wordt_gestalkt.pdf), lezen slachtoffers van stalking en hun omgeving wat zij zelf kunnen doen en wat de politie (en andere instanties) voor hen kunnen betekenen. De brochure is aangepast naar de laatste inzichten over de aanpak en tips voor slachtoffers. Ook zijn de contactgegevens van partners geactualiseerd.