1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique
1.1 Huiskamerbijeenkomst op elke 1e en 3e donderdag in 2025 in CC
Op elke 1e en 3e donderdag van de maand organiseert buurtnetwerk Céramique de zogenaamde Huiskamer. Een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, die vrij toegankelijk is en waar je ongedwongen met elkaar contact hebt. Even praten met iemand over wat jou bezighoudt, jou interesseert of samen actuele onderwerpen bespreken. Samen je hobby uitoefenen.
Vanuit Buurtnetwerk Céramique zijn 2 vrijwilligers aanwezig. Er is geen vast programma. De invulling komt spontaan, wordt bepaald door de behoefte/wensen van de deelnemers zelf.
-
Wanneer: 1e en 3e donderdag van de maand van 14.30u tot 16.30u.
-
Waar: Centre Céramique begane grond, ruimte in de hoek waar normaal MaastrichtDoet! Zit
-
Kosten: Geen, alleen consumpties e.d. voor eigen rekening
Aanmelden: Niet nodig, vrije inloop
1.2 Koepelkerkconcerten op elke 1e dinsdag in 2025 in CC
Op elke 1e dinsdag van de maand wordt het koepelkerkconcert georganiseerd. Wilt u meer informatie hierover ontvangen, dan u zich aanmelden voor de concertmail bij Jo Kusters 06-13076735 jokusters58@gmail.com of Michel van der Maesen 06-21532093 muziekakkoord@gmaill.com
Detailinformatie:
-
Wanneer: elke 1e dinsdag van de maand van 15.30u tot 16.30u. Inloop vanaf 15.00u met koffie en thee
-
Locatie: Kapel van de Koepelkerk aan de Heerderweg 1, bereikbaar via de ingang met oprit voor minder validen aan de Heerderweg 1. In de kapel kunt u zitten op comfortabele stoelen
-
Aanmelden: niet nodig
-
Entreekosten: min €5,00 (graag in de vorm van contant geld).
1.3 Lezing over Dementie op 14 februari 2025 in CC
Op vrijdag 14 februari 2025 organiseert Buurtnetwerk Céramique een presentatie over Dementie.
Wat is dementie? Wat zijn de eerste signalen? En hoe ga je ermee om als jij of je naaste de diagnose hebt gekregen. Eén ding staat vast, ook een leven met dementie is een waardevol leven. Belangrijk dat heel veel mensen meer kennis krijgen over de ziekte dementie. Eén op de vijf mensen krijgt de diagnose. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken, omdat we het zelf krijgen, of je naaste, buur of vriend. Hoe gaan we daar als samenleving mee om?
Nicole Kwakman en Judith Lansink van Hulp bij dementie Maastricht en Heuvelland komen vertellen over dit onderwerp. Heeft u vragen, neem ze vooral mee naar deze bijeenkomst.
-
Wanneer: 14 februari 2025
-
Locatie/tijd: Multifunctionele Zaal CC van 14u tot 16u, aansluitend gelegenheid tot sociaal treffen bij Coffeelovers in CC
-
Kosten: lezing: gratis; consumpties: eigen rekening
-
Aanmelden: via algemeen@bpfceramique.nl voor 7 februari 2025. Verhinderd: gaarne tijdig afmelden.
-
Vermelden: naam, aantal personen en email-adres.
1.4 Nieuwe leden Bridgeclub Céramique
Een paar jaar geleden is n.a.v. een behoefte- en interesse-enquête onder de bewoners, door Buurtnetwerk Céramique een bridgeclub opgestart. Die is in de loop van de tijd een echt succes geworden en wordt volledig door vrijwilligers “getrokken”. Inmiddels heeft de club ook een echte bridge-licentie en is veel professioneler geworden. Ondanks dat de club al een groot aantal leden heeft, kunnen nieuwe leden zich inmiddels ook weer aanmelden.
Detailinformatie:
-
Wanneer: iedere 2e en 4e dinsdag van de maand vanaf 13.30u. Inschrijven vanaf 13.00u
-
Speelperiode: maanden september t/m mei. Juni t/m augustus zomerstop
-
Kosten jaarlijks: €35,00 p.p. voor hele seizoen (september t/m mei)
-
Kosten periodiek: 2 consumpties p.p. per keer aanwezigheid
-
Locatie: Watersportvereniging Randwijck, Lage Weerd 10 Maastricht (bridgen in restaurant)
-
Parkeren: Gratis bij WSV
-
Bridgeklassen: A (gevorderden) en B (beginners)
Mocht u interesse hebben of meer informatie willen, dan kunt u via de mail contact opnemen met mevrouw Betsie van der Pas betsievanderpas@gmail.com onder vermelding van naam en emailadres
1.5 Burgerbegroting, meer bomen
De Burgerbegroting is een initiatief van de gemeente Maastricht die burgers de mogelijkheid biedt projecten te starten, dankzij een pot met geld.
Eén van onze buurtbewoners heeft een project ingediend voor meer bomen in de Sphinxlunet. Die zorgen voor meer schaduw en verkoeling voor bewoners, fietsers en wandelaars. De bomen verminderen verkeersgeluid en maken de omgeving groener en leefbaarder. Met de aanplanting van meer bomen kan Maastricht een voorbeeld worden voor andere steden in Nederland en Europa.
Er zijn nog twee stemrondes te gaan, waarbij de tweede het zwaarst telt (60%):
1e ronde – via internet: van maandag 20 t/m zondag 26 januari kan gestemd worden op de site http://www.burgerbegrotingmaastricht.nl
2e ronde – Ankerkade 275: zaterdag 1 februari van 09:30-12:30 op de informatiemarkt van de gemeente bij Stadsbeheer, Ankerkade 275
Wij kunnen elke stem gebruiken, dus u bent van harte uitgenodigd om mee te stemmen!
Als dit project doorgaat, moedigen wij elke straat aan om bomen aan te vragen, met name aan de oostkant van de Avenue Céramique (Sphinxlunet, Mosalunet, Stellalunet, Remalunet).
2. Externe berichten
2.1 Sociale kaart Maastricht verhaal (tekst persbericht)
Inwoners van Maastricht kunnen voortaan via de Sociale Kaart Maastricht activiteiten, hulp en ondersteuning in hun buurt op sociaal gebied vinden. De nieuwe website, een initiatief van de gemeente Maastricht, geeft een overzicht van meer dan duizend lokale sociale diensten in de stad.
Een overzicht van wat Maastricht op sociaal gebied te bieden heeft
De Sociale Kaart Maastricht biedt informatie over zorg, welzijn, werk en inkomen, sport- en cultuurverenigingen, vrijwilligersorganisaties en meer. Maastrichtenaren die op zoek zijn naar passende hulp of ondersteuning in hun buurt, kunnen met de Sociale Kaart Maastricht de juiste informatie, contactgegevens en locaties vinden. Daarnaast bevat de website nieuws dat aansluit op sociale thema’s.
Voor iedereen die met Maastricht verbonden is
De website is bedoeld voor iedereen die in Maastricht woont, werkt of op een andere manier met de stad verbonden is. Van jonge gezinnen tot senioren en van geboren en getogen Maastrichtenaren tot nieuwkomers. Wie de website bezoekt vindt via de indeling op (leef)thema’s of via de zoekfunctie de informatie die men zoekt.
Missie van Maastricht: een verbonden en gezonde stad
“De Sociale Kaart Maastricht is een belangrijk hulpmiddel in onze missie om van Maastricht een verbonden en gezonde stad te maken,” aldus wethouder Jeroen Hoenderkamp van Wmo, Welzijn, inburgering en Coördinatie Sociaal Domein. “Met dit digitale platform verbinden we inwoners met alles wat Maastricht op sociaal gebied te bieden heeft. Kortom, een platform van en voor de stad. Organisaties nodigen wij twee keer per jaar uit om hun informatie aan te vullen en up to date te houden.”
Het platform faciliteert praktische informatie voor inwoners. “Wilt u weten waar u hulp kunt krijgen bij uw administratie, of zoekt u activiteiten om nieuwe mensen te ontmoeten? Dit soort informatie vindt u op de Sociale Kaart Maastricht,” vult wethouder Alain Garnier van sociale zekerheid aan.
Voor alle informatie: https://www.socialekaartmaastricht.nl
2.2 Nieuw in mijn ogen van 21 december 2024 t/m/ 23 augustus 2025 (tekst uit website van Bonnenfantenmuseum)
Wanneer twee mensen hetzelfde kunstwerk bekijken, zien ze beiden iets anders. Wat onze ogen zien, kleuren we in met onze ervaringen. In mijn ogen laat je meekijken met drie Maastrichtenaren die niet eerder in het Bonnefanten waren: Francisca Callemeijn, Fred Byrman en Maria Maas. Zij kozen samen vijf nooit eerder getoonde werken uit de Bonnefantencollectie. Wat de drie zien als ze ernaar kijken, vertelden ze aan Els Huver en hoor je terwijl je naar de werken kijkt.
Voor meer informatie: https://www.bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/in-mijn-ogen
2.3 Expositie met het hart verzameld (tekst uit website van Centre Céramique)
Vanaf 2 november t/m 2 februari 2025 is de expositie ‘Met het Hart Verzameld’ te zien in de tentoonstellingsvleugel van het Maastricht Museum. In deze expositie bewonder je ongeveer negentig schilderijen van 19e- en 20e-eeuwse kunstenaars, onderdeel van de ‘Maastrichtse School.’
Voor het eerst wordt deze bijzondere privécollectie aan het publiek getoond, met werken van onder meer Charles Eyck, Guillaume Eberhard en Henri Jonas. Elk kunstwerk belicht een ander aspect van Maastricht: van stadsgezichten en natuurtaferelen tot portretten en culturele scènes, waarmee een artistieke reis door het Maastricht van de vorige eeuw wordt gemaakt.
Voor meer informatie: https://www.centreceramique.nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/expositie-met-het-hart-verzameld
2.4 Omgevingsvisie Maastricht
De gemeente Maastricht werkt momenteel aan de actualisatie van de Omgevingsvisie. Dit is het meest belangrijke raadsbesluit over de toekomst en inrichting van Maastricht tot 2040. Daarin worden de ambities van de stad, knelpunten, oplossingen en daarbij gemaakte keuzes vastgelegd.
Informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente. Bijvoorbeeld https://maastricht.parlaeus.nl/vji/public/bestuursdocument/action=showdoc/gd=02a2aa80aa20028802a2228048ef06ab/RIB_-_Omgevingsvisie_en_Milieueffectrapportage_-_De_foto_van_de_leefomgeving.pdf