Beste Buurtbewoners,

Hierbij nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, de Gemeente Maastricht en een aantal externe instanties/organisaties.

 

1) Berichten van Buurtnetwerk Céramique
1.1) Stand van zaken en impact voor activiteiten in 2021

We verkeren momenteel in een allesbehalve rooskleurige situatie. Midden in de 4e coronagolf, een dreiging van “code zwart” voor de ziekenhuizen, de provincie Limburg als de grootste brandhaard binnen West-Europa, een zogenaamde avond lockdown (gemeld in de 38e persconferentie) en weinig zicht op hoe één en ander zich de komende periode gaat ontwikkelen.
Daarom hebben wij, hoewel veel van onze activiteiten overdag plaatshebben, toch besloten om op korte termijn helaas GEEN (groeps)activiteiten meer te organiseren. Dat wil zeggen:

 

 • De lezing van Ger Essers van de Stichting “Geen Grens” (Caleidoscoop Euregio), gepland op 10 december 2021, is tot nader order uitgesteld
 • De bridgeclub, die tweewekelijks op de dinsdagmiddag georganiseerd wordt, is tijdelijk “on hold” gezet en
 • Voor de fotoclub, die in opstartfase is, wordt bekeken hoe daar het beste mee omgegaan kan worden.

1.2. Activiteiten in 2022
Voor 2022 hebben we al diverse activiteiten voorbereid, afgestemd en gepland. Zoals een aantal lezingen, (wekelijkse) wandelingen en buurtborrels. Waaronder het Nieuwjaarstreffen bij Annex Coffeelovers gepland op 16 januari 2022. Gezien de huidige stand van zaken, is het nu onduidelijk wat straks daadwerkelijk door kan gaan en wanneer.
We volgen het nieuws en de maatregelen op de voet. Informatie over bovengenoemde of andere (nieuwe) activiteiten wordt tijdig gepubliceerd op onze website www.bnwceramique.nl, op onze Facebookpagina en via onze digitale brief (e-mail).
N.B. Wilt u onze nieuwsberichten persoonlijk ontvangen, meld u dan aan via algemeen@bnwceramique.nl.

1.3 Oproep vervanging penningmeester
Helaas heeft Wiel Strüver kenbaar gemaakt, dat hij als penningmeester wil stoppen bij ons Buurtnetwerk. Wij zullen hem heel erg missen. Maar na 5 jaar bestuurslid geweest te zijn, kunnen we ons voorstellen dat het voor hem tijd is voor andere dingen. Gelukkig heeft hij wel aangegeven, dat hij werkzaam blijft als penningmeester tot er een vervanging gevonden is.
De specifieke taken van de penningmeester zijn:

 • Het per bank betalen van facturen en het boeken hiervan in Excel op betreffende grootboekrekening
 • Het beheren van de bankrekening
 • Het vervaardigen van periodieke overzichten t.b.v. de bestuursvergadering (normaal gesproken 1-maal per maand)
 • Het deelnemen aan de bestuursvergadering (normaal gesproken 1-maal per maand)
 • Het aanvragen van subsidie bij de Gemeente Maastricht (1-maal per jaar)

Voor de nieuwe penningmeester zoeken wij een man/vrouw, die

 • Beschikt over basiskennis van boekhouden (administreren)
 • Handig is met Excel
 • Als vrijwilliger in teamverband wil werken
 • Woonachtig is in de wijk Céramique en affiniteit heeft tot en binding met onze wijk.

Bij interesse of verdere informatie, neem gerust contact op met de huidige penningmeester of een van de bestuursleden.

2) Berichten van Gemeente Maastricht
2.1) Fietsenstallingen Maastricht (tekst van Nieuwsbrief Gemeente Maastricht)
De tijdelijke fietsenstalling op het Vrijthof blijft. Ze verhuist wel naar een andere plek: naar de hoek Statenstraat/ Keizer Karelplein. Waar kun je je fiets ook stallen?
Voor meer informatie over de fietsenstallingen in Maastricht: https://www.maastrichtbereikbaar.nl/nl/reizigersinfo/fiets/fietsenstallingen-maastricht/

2.2) Maastricht van Morgen (tekst van Nieuwsbrief Gemeente Maastricht)
Brandpunt 2040: gezonde stad. Deel je mening met de raad.
Voor meer informatie: https://www.thuisinmaastricht.nl/actueel/artikel/maastricht-van-morgen

2.3) Plastic, blik en drinkpakken (tekst van Nieuwsbrief Gemeente Maastricht)
PBD (Plastic, Blik en Drinkpakken) scheiden we in Maastricht al goed. Dat is mooi! Daardoor geef jij deze verpakkingen een 2e leven. Wel zitten er nog vaak halfvolle bekers en flessen tussen. Daardoor loopt de verwerking in de soep én kunnen we het niet recyclen. Knijp dus een keertje extra.
Voor meer informatie: https://www.gemeentemaastricht.nl/afval-en-milieu/plastic-blik-en-drinkpakken

3) Berichten van externe instanties/organisaties
3.1 Persbericht: Tentoonstelling Reframed by Loraine Bodewes – Overzichtstentoonstelling van 15 jaar Tefaf
(mail van Centre Céramique)
In deze onzekere tijd zijn wij bijzonder blij dat Centre Céramique de wereld een beetje mooier mag maken. Dit doen we met de fototentoonstelling Reframed by Loraine Bodewes die vanaf 27 november te zien is. Keurmeesters, standhouders, excentrieke kunstkenners en flamboyante bezoekers: Loraine Bodewes fotografeert ze al ruim vijftien jaar op de wereldberoemde en toonaangevende kunstbeurs TEFAF. Centre Céramique exposeert een overzicht van haar werk. Uit haar foto’s blijkt haar liefde voor schoonheid, maar ook het kijken met een andere blik en humor.
Loraine Bodewes volgde haar opleiding aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt (België) en sinds 2002 is zij werkzaam als freelance fotograaf. Met haar werk over The European Fine Art Fair (TEFAF) won ze in 2004 de Zilveren Camera in de categorie kunst, cultuur, architectuur en techniek. Vier jaar later won ze met een serie over TEFAF nog eens de derde prijs in de categorie kunst, cultuur en entertainment.
In het werk van Loraine ontdek je vaak tegenstellingen. Een van de foto’s van het laatste jaar is het beeld van een chique geklede, oudere dame die op haar Nike sneakers een schilderij bewondert. Loraine: ‘De TEFAF is echt iets heel bijzonders. De grandeur, het publiek, het internationale. Ieder jaar ben ik weer verrast. Het is voor mij dan ook onmogelijk om zonder mijn camera over de beurs te lopen.’
Centre Céramique, podium voor fotografie en beeldcultuur
Het nieuwe Centre Céramique geeft beeldcultuur een groot podium in de centrale hal op het gebied
van: fotografie, film, illustratie, cartoons en grafische vormgeving. Er zijn niet alleen tentoonstellingen van gerenommeerde fotografen, ook jonge talenten krijgen de gelegenheid om zich te presenteren. Naast fotografie en beeldcultuur is er nog veel meer te zien in Centre Céramique. Je kunt er de geschiedenis van Maastricht ontdekken, duikt met augmented reality de straten in van onze stad in de 18e eeuw bij de maquette van 1748, leer je over de rijke historie van de aardewerkfabrieken, Lodewijk de XIV, d’Artagnan en de Romeinen. En kom naar de bibliotheek met een inspirerende collectie en een fantastisch leuke jeugdafdeling ‘onze stad in het klein’. Een avontuurlijke plek waar kinderen op een speelse manier worden uitgedaagd om te lezen en te leren. Wellicht dat je ook nog gezellige klanken hoort vanuit het souterrain waar nu de muziekschool zit. Kom kijken, ontdekken, luisteren, leren, spelen, verwonderen en bewonderen! Kijk voor ons programma op: www.centreceramique.nl

3.2 Lyvia: maak kennis op 8 december 2021 van 13u tot 15 u (tekst van mail van Lyvia)
Wij nodigen u graag uit om het genot van een kop koffie en thee met ons in gesprek te gaan over waar behoefte aan is in de wijk (en natuurlijk houden we de coronaregels in acht).
LYVIA ONDERSTEUNINGSPUNT MAASTRICHT @THE MASTERS
Vijf studenten van Lyvia zijn bezig met een project in de wijken Wyck en Ceramique, waarbij ze op de woensdagen van 10:00 – 16:00 aanwezig zijn in het gebouw van ‘The Masters’ (Hoogbrugstraat 42, Wyck), met uitzondering van de schoolvakanties. Zij vormen hier een ondersteuningspunt voor jong en oud waar iedereen een hulpvraag neer kan leggen. Vanuit de behoeftes uit de wijk willen ze graag activiteiten organiseren, denk bijvoorbeeld aan een kookmiddag, gastspreker, thema activiteiten rondom feestdagen, high tea, stadswandeling, etc . Maar zo zijn ze er ook om organisaties in de buurt te ondersteunen ter ondersteuning van het personeel of uw cliënten.
AANMELDEN voor de kennismaking?
Wanneer: 8 december van 13.00u tot 15.00u
Waar: Hoogbrugstraat 42 Maastricht
Bel: 0031 6 29 32 02 62
Mail: MAASTRICHT@LYVIA.NL
Bekijk onze website voor meer informatie over onze projecten: www.lyvia.nl

3.3 Architectuurgids Maastricht Next (tekst van de website van Topos Maastricht)
Binnenkort verschijnt de nieuwe Architectuurgids Maastricht, met als titel: Architectuurgids Maastricht NEXT
In deze gids wordt aandacht besteed aan de boeiende projecten die vanaf 1995 in Maastricht tot stand zijn gekomen op de gebieden van architectuur, stedenbouw en interieur. Het boek is een mijlpaal in de (dertigjarige) geschiedenis van TOPOS. Iedereen kan binnenkort beschikken over een prachtig en indrukwekkend overzicht met vele illustraties (schetsen, foto’s en dergelijke) van de kwalitatief hoogwaardige projecten die in de afgelopen periode op de genoemde gebieden in Maastricht tot stand zijn gebracht. Zonder te overdrijven: het is verplichte literatuur voor iedereen die belangstelling heeft voor Maastricht en in het bijzonder voor architectuur, stedenbouw en interieur. Maar liefst 250 projecten worden beschreven.
Meer informatie (wijze van bestellen, voorbeeld van inhoud, etc): https://www.toposmaastricht.com/single- post/architectuurgids-maastricht-next

3.4 Uw wijkagenten
Om onze wijkagenten meer herkenbaar te maken, ook echt een gezicht te geven, hierbij een foto. Links: de heer Patrick Spronken en rechts: de heer Kerwin Bastiaans