Beste Buurtbewoners,

Hierbij enkele nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, de Gemeente Maastricht en Lumière, met daaruit als agenda:

 • Van 17 t/m 28 augustus 2022:

  • Lumière Open Air Film Festival

 • Woensdag 31 augustus 2022:

  • Afstemming met bestuursleden van meerdere Buurtnetwerken

 • Dinsdag 13 september 2022:

  • 2e presentatie masterplan “Boven het Spoor” door Jo Coenen

 • Woensdag 21 september 2022:

  • Buurtbalans in gesprek met Gemeente (wethouders)

 • Donderdag 29 september 2022:

  • Excursie naar Brussel vervalt (o.a. rondleiding Belgische Senaat)

 • Woensdag 5 oktober 2022:

  • Vergadering HBV’s/VvE’s Céramique

 • Vrijdag 11 november 2022:

  • Lezing door Angela Kluver van de NVVE

1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique

1.1 Afstemming bestuursleden meerdere buurtnetwerken op woensdag 31 augustus 2022
Op woensdag 31 augustus 2022 komen bestuursleden van de buurtnetwerken van Wyck, Sint Maartenspoort, Heugemerveld en Wyckerpoort, op initiatief van buurtnetwerk Céramique, bij elkaar om af te stemmen over items die voor hen gezamenlijk interessant kunnen zijn. Zoals de presentatie van het masterplan van Jo Coenen op 13 september 2022, bepaalde activiteiten van de Gemeente Maastricht en het informeren van bewoners over activiteiten van de andere buurten.

1.2 Presentatie en expositie masterplan “Boven het Spoor” op dinsdag 13 september 2022
Vanaf 10 september t/m 30 oktober 2022 is in Centre Céramique een expositie te bezichtigen over het masterplan “Boven het Spoor” van Jo Coenen en Luc Soete.
Op dinsdag 13 september 2022 organiseert Buurtnetwerk Céramique een 2e presentatie over dit masterplan. Gezien de grote interesse voor de 1e presentatie op 8 april 2022 en het tevens onder de aandacht willen brengen van een bredere doelgroep, wordt de presentatie deze keer georganiseerd voor diverse bewindsleden van de Gemeente Maastricht, ondernemers van Wyck en inwoners van de wijken Heugemerveld, Wyckerpoort, Sint Maartenspoort, Wyck en Céramique.
Met hun, op 9 februari 2022 bij de Gemeenteraad ingediende, masterplan “Boven het Spoor” willen oud- Rijksbouwmeester Jo Coenen en econoom Luc Soete de spoorbarrière in Maastricht definitief slechten. Fietsers en voetgangers kunnen straks dwars door het station Wyck naar een nieuwe zijtak van de Groene Loper. Een spoortunnel van 1,5 kilometer en een ondergronds Maastrichts station scheppen meteen ook ruimte voor 150.000 vierkante meter bebouwing, inclusief een woonwijk. De spoorwegovergang Duitse Poort vervalt, wat de bereikbaarheid van Wyck verbetert. De huidige tunnel aan de Akerstraat vervalt en ook de verbinding van het station met Céramique wordt breder.

 • Locatie: Centre Céramique, Plein 1992, 6221 JP Maastricht

 • Datum: Dinsdag 13 september 2022 van 18.30 tot 20.00 uur

 • Kosten: Presentatie en consumpties (koffie, fris): gratis

 • Aanmelden: via algemeen@bnwceramique.nl tot 5-9-2022

 • Alsnog verhinderd: Gaarne tijdig afmelden.

 • Vermelden: Naam, aantal personen

 • Bijzonderheden: Minimaal 60 en maximaal 100 personen


1.3 Buurtbalans in gesprek met Gemeente (wethouders) op 21 september 2022

Op woensdag 21 september 2022 van 14.00u tot 15.30u heeft, op initiatief van Buurtbalans, een gesprek plaats met de “buurten” (afgevaardigden van belangenverenigingen zoals buurtnetwerken) en de wethouders M. Fokke, J. Pas en F. Bastiaens. Dit naar aanleiding van het College-akkoord. Leden van het bestuur van Buurtnetwerk Céramique zijn hierbij ook aanwezig.

1.4 Excursie naar Brussel op donderdag 29 september vervalt
De eerder gecommuniceerde excursie bestaande uit een gemeenschappelijke rondleiding in de Belgische Senaat en keuze voor museumbezoek of wandeling naar de Nationale Basiliek Koekelberg, komt helaas te vervallen.De personen die zich hiervoor opgegeven hadden, zijn hierover geïnformeerd.

1.5 Vergadering HBV/s/VvE/s op 5 oktober 2022
Op woensdag 5 oktober 2022 zal de eerstvolgende vergadering voor de bestuursleden van HBV’s en VvE’s in de wijk Céramique georganiseerd worden onder leiding van Frans van Wetering van Buurtnetwerk Céramique. Meer detailinformatie en de agenda zal tijdig richting deelnemers gecommuniceerd worden via onze sociale media.

1.6 Lezing van NVVE door Angela Kluver op vrijdag 11 november 2022
Op vrijdagmiddag 11 november 2022 zal door Angela Kluver van de NVVE een lezing gehouden worden. Concrete inhoud en locatie zal tijdig via onze reguliere sociale media gecommuniceerd worden.

2. Berichten van Gemeente Maastricht
2.1 Wandel langs historische gevelstenen in de stad (info van de Gemeente Maastricht)
Maastricht heeft iets met gevelstenen. Ze leggen tot op de dag van vandaag nog een link naar het leven en werken van de Maastrichtenaar uit de periode 1600-1800. Ga ze bekijken.
De stichting Vrienden van Maastrichtse Gevelstenen heeft als doelstelling het verbreden en verdiepen van de kennis erover en het bevorderen van de instandhouding van deze gevelstenen.

Voor meer informatie: https://kijkeensnaarboven.nl/

2.2 Bestuursakkoord in makkelijke taal met plaatjes (info van de Gemeente Maastricht)
De samenvatting van het bestuursakkoord “Maastricht, stad van verbondenheid” is er nu ook in extra makkelijke taal met plaatjes erbij. Er waren ook al samenvattingen in het Engels en in het Maastrichts. De partijen Seniorenpartij Maastricht, D66, CDA, PvdA, PVM, VVD en Volt willen hiermee hun bestuursakkoord voor zo veel mogelijk mensen begrijpelijk maken.

Voor meer informatie: https://www.gemeentemaastricht.nl/sites/default/files/2022-08/Infographic%20Coalitieakkoord%202022-2026.pdf

2.3 Ga je een evenement organiseren? Geef het tijdig door (info van de Gemeente Maastricht)
Wilt u een buurtfeest, straatfeest, rommelmarkt of ander klein evenement organiseren? Dan moet u dat melden bij de gemeente. Voor grotere evenementen en evenementen in het centrum van Maastricht moet u meestal een vergunning aanvragen. Let op: als gevolg van het coronavirus worden er extra eisen aan een aanvraag evenementenvergunning of –melding gesteld.

Voor meer informatie: https://www.gemeentemaastricht.nl/ondernemen/evenement-organiseren-melding-en-vergunning

2.4 Wethouder Hubert Mackus prijst Maastricht: “fantastische stad”, waar loopt wethouder Alex Meij warm voor, wethouder John Aarts aan het woord en wethouder Anita bastiaans aan het woord (info van de Gemeente Maastricht)
Maastricht, stad van verbondenheid. Dat is de titel van het bestuursakkoord 2022-2026 van de partijen Seniorenpartij Maastricht, D66, CDA, PvdA, PVM, VVD en Volt presenteerden. In het akkoord staan hun plannen voor Maastricht op hoofdlijnen. Zeven wethouders en de burgemeester gaan aan de slag met de uitwerking. De tekst van het akkoord, inclusief samenvatting in Engels en Mestreechs, is hier te vinden: https://www.gemeentemaastricht.nl/bestuursakkoord-2022-2026

Maar wie zijn nou die wethouders die voor u aan de slag gaan? De komende weken stellen we ze aan u voor.

2.5 Striprat Lewie, aflevering 7 augustus 2022 (strip en tekst van de Gemeente Maastricht)
Een gat in de grond of verzakte tegels, je komt het vast wel eens tegen. Maar wist je dat je hier met een beetje speurwerk belangrijke informatie uit kunt halen over de aanwezigheid van ratten en de oorzaak daarvan? Lewie vertelt je er in deze aflevering meer over!

3. Bericht van Lumière
Film kijken onder de sterrenhemel, dat wil je meemaken! Van 17 t/m 28 augustus vindt de derde editie van Lumière Open Air Film Festival plaats. Kies uit een wervelende mix van spraakmakende premières, 90’s klassiekers, re-releases en documentaires.

Voor meer informatie: https://www.weekinweekuit.info/#lb114152/lumiere-open-air-film-festival