Beste Buurtbewoners,

Hierbij enkele nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, de Gemeente Maastricht en externe organisaties, met daaruit als agenda:

 • Donderdag 8 december en diverse andere donderdagen in 2022/2023: Afwisselende kookworkshop menu’s Limburgse Keuken
 • Zondag 11 december 2022: Buurtborrel van Buurtnetwerk Céramique in Ipanema
 • Woensdag 14 december 2022: Bezoek stadsdeelwethouder Centrum in The Masters
 • Vrijdag 16 december 2022 t/m 28 mei 2023: Expositie “Bevroren Muziek” in Bureau Europa
 • Vanaf dinsdag 17 januari 2023: Bridgeclub in Torenzaal van Ipanema

   

1 Berichten van Buurtnetwerk Céramique
1.1 Kookworkshops Limburgse Keuken in 2022 en 2023

Aanpak/werkwijze kookworkshop

Er wordt in deze 4-5 uur durende workshop gezamenlijk gekookt, gegeten, gedronken en natuurlijk genoten in een mooi verzorgde ambiance. De workshop is kleinschalig opgezet zodat er voldoende tijd en ruimte is voor begeleiding. U kunt individueel of met meerdere personen deelnemen. Kookervaring is niet vereist; alles wordt duidelijk uitgelegd en u wordt, indien gewenst, geholpen.

U krijgt:

 • Een proeverij van lokale Limburgse producten en wijn
 • Achtergrond informatie en uitleg over het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht dat vervolgens door de deelnemers zelf wordt gemaakt
 • Begeleidende dranken
 • De receptuur wordt na afloop per mail toegezonden.

Ons doel is u een heerlijke Bourgondische avond te bezorgen en u te verassen met de ontdekking van de Limburgse Keuken.

Locatie

De locatie is in het centrum van Maastricht en goed bereikbaar (nabij station). De workshop vindt plaats op de eerste etage en is via een ruime trap te bereiken maar vraagt wel voldoende mobiliteit.

Data in 2022/2023

 • Workshop Kerst Menu op Donderdag 08 december en donderdag 15 december
 • Workshop Winter Menu op Donderdag 12 januari en donderdag 26 januari
 • Workshop Carnaval Menu op Donderdag 9 februari en donderdag 23 februari
 • Workshop Lente Menu op Donderdag 9 maart en donderdag 23 maart

Aanvang is steeds om 17.30 uur

Kosten

Kosten voor deze workshops zijn € 60,- per persoon per workshop (inclusief drankjes en vooraf hapjes).

Aanmelden

U kunt zich per workshop aanmelden middels algemeen@bpfceramique.nl met vermelding van naam, aantal personen, emailadres, telefoonnummer en de workshop(s) met de voorkeurs datum.

U wordt na aanmelding verder en uitvoerig geïnformeerd. Voor meer info: 0627497359

1.2 Buurtborrel op zondag 11 december 2022 in Ipanema

Het jaar 2022 is al bijna weer voorbij. De maanden december en januari zijn altijd maanden, waarin door veel bedrijven en verenigingen gezellige bijeenkomsten georganiseerd worden om het huidige jaar af te sluiten of het nieuwe jaar te beginnen.
Als Buurtnetwerk Céramique willen wij dat voor de bewoners van Céramique en aangrenzende buurten doen door op zondag 11 december 2022 een buurtborrel te organiseren in de Torenzaal van Ipanema.

Dé gelegenheid, om onder het genot van een hapje en een drankje, buurt- en wijkgenoten te treffen, gezellig bij te kletsen, ervaringen uit te wisselen of nieuwe contacten te maken. En waarbij wij u natuurlijk ook kort informeren over onze plannen/activiteiten voor 2023.

 • Locatie: Torenzaal Ipanema, Avenue Céramique 250 Maastricht
 • Datum: zondag 11 december 2022 van 15.00u tot 18.00u
 • Kosten: geen (gratis)
 • Consumpties: eigen rekening (m.u.v. het welkomstdrankje)
 • Aanmelden: bij algemeen@bnwceramique.nl voor 5 december 2022
 • Alsnog verhinderd: gaarne tijdig afmelden.
 • Vermelden: naam en aantal personen
 • Extra: minimaal 45 personen en maximaal 70 personen.

   

1.3 Herstart Bridgeclub in Torenzaal van Ipanemavanaf 17 januari 2023

Het is gelukt. We hebben een locatie kunnen vinden voor onze bridgeclub. Een heel fijne en ruime locatie, met de mogelijkheid om voorafgaand aan het bridgen op uw gemak te gaan lunchen of aansluitend nog wat na te borrelen/drinken in het gezellige restaurant.
Herstart op 17 januari 2023 vanaf 13.30u (inloop vanaf 13.00u) tot 16.30u en vervolgens op 31 januari 2023 in de Torenzaal van Ipanema, Avenue Ceramique 250.

We kunnen daarna elke 2e en 4e dinsdagmiddag van de maand bridgen, tenzij Ipanema zelf een grote partij verwacht. Dit wordt tot uiterlijk 2 weken vooraf kenbaar gemaakt en wij kunnen dan bijv. uitwijken naar een andere dinsdagmiddag.
Tot nu toe waren er, buiten de afspraak om minimaal 2 consumpties te nuttigen, geen kosten. We maken gebruik van elektronische kastjes om de uitslagen in te voeren, die vervolgens in een systeem van de Nederlandse Bridgebond (NBB) verwerkt worden. Hierdoor is aan het einde van de bridgemiddag binnen enkele minuten de uitslag bekend. De NBB vraagt hiervoor een kleine bijdrage.

Om deze kosten te dekken, vragen wij voortaan een bijdrage van € 1 per persoon als u komt bridgen.
U kunt altijd komen, ook als u geen partner hebt. Er is altijd een partner beschikbaar.
Bent u nog geen “lid” van deze bridgeclub, maar heeft u wel interesse, dan kun u zich aanmelden of informatie opvragen bij
algemeen@bnwceramique.nl onder vermelding van naam en emailadres.

2. Berichten van Gemeente Maastricht
2.1 Het stadsbestuur gaat graag met je in gesprek en komt op bezoek
(
tekst uit nieuwsbrief gemeente Maastricht)

Het stadsbestuur van Maastricht bezoekt de komende maanden de 7 stadsdelen in onze stad. Tijdens de bezoeken maakt het nieuwe college kennis met de verschillende wijken in dat stadsdeel. Wat speelt er nu in je stadsdeel? Wat is nodig op de lange termijn? Het stadsbestuur kan uiteraard niet alles meteen oplossen, maar gaat wel heel graag het gesprek met je aan. Waar, wanneer en vooral ook waarom?
Voor stadsdeel Céramique is dat stadsdeelwethouder John Aarts die op 14 december 2022 bij The Masters in Hoogbrugstraat 42 aanwezig zal zijn. Voor meer detailinformatie:
https://www.thuisinmaastricht.nl/doe-mee/burgemeester-en-wethouders-op-bezoek-de-7-stadsdelen

2.2 Inwoners spraken ons aan op afvalproblemen en dit gaan we eraan doen (tekst uit nieuwsbrief gemeente Maastricht)

We zien in de stad en horen van inwoners dat er problemen rondom de afvalinzameling zijn. Om te werken aan de overlast, nemen wij extra maatregelen. We leggen ze kort uit.

 1. Afvalcoaches in gesprek bij bekende dumpplekken
  We gaan met inwoners in gesprek over de vervuiling, oorzaken en redenen, gevolgen en oplossingen. We spreken veroorzakers aan op hun gedrag.
 2. Extra handhaving
  We gaan beter controleren of restzakken wel goed aangeboden zijn.
 3. Woont u in de binnenstad? En halen we uw afval op dinsdagavond op? Dan krijgt u een uur extra om uw afval aan te bieden. Eerder kon u op dinsdagavond uw restzak en groene afvalbak alleen aanbieden tussen 17.00 en 18.00 uur. Nu kan dat tussen 17.00 en 19.00 uur. Afval wordt vanaf 19.00 uur opgehaald. En we ruimen de binnenstad extra vaak op als dat nodig is.

Meer informatie: https://www.gemeentemaastricht.nl/stad/actueel/nieuws/maatregelen-afvalproblemen-maastricht

Wij hebben nog een vraag aan u!

In de afgelopen maanden heeft u steeds de afleveringen van onze Lewie gedeeld, waarvoor onze dank! Aan de bestrijding van en voorlichting over rattenoverlast komt met deze laatste aflevering echter geen einde. Voor woningcorporaties en buurthuizen hebben wij ook folders gemaakt, waarin wij uitleggen hoe bewoners rattenoverlast kunnen voorkomen. Deze folders zijn zowel Nederlands- als Engelstalig beschikbaar.

Wilt u folders voor uw organisatie ontvangen? Vul de tabel hieronder in en stuur deze ingevuld via de mail terug naar marjolein.senden@maastricht.nl
Wij brengen de folders dan zo snel mogelijk langs!

 • Organisatie:
 • Contactpersoon:
 • Adres:
 • Postcode:
 • Voorkeursdag en – tijdstip bezorging:
 • Aantal Nederlandstalige folders:
 • Aantal Engelstalige folders:

3 Berichten van externe organisaties
3.1 Bureau Europa: Expositie: Bevroren Muziek,
Over de vormgeving van ruimte en geluid van 16 december 2022 t/m 28 mei 2023 (tekst rechtstreeks overgenomen van de website van Bureau Europa)

Muziek en architectuur spreken dezelfde taal van ritme, contrast, verhouding, dynamiek en harmonie. De componist en de bouwmeester inspireren elkaar al eeuwenlang. In de tentoonstelling Bevroren Muziek wordt de vormgeving van ruimte en geluid onderzocht met interactieve installaties, kunst, film en muziek, architectuurtekeningen en maquettes.

Voor meer informatie: https://www.bureau-europa.nl/expositie-bevroren-muziek/