Klik hier om de nieuwsbrief te lezen 

 

Beste Buurtbewoners,

Hierbij enkele nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, de Gemeente Maastricht en externe organisaties, met daaruit als agenda:
Woensdag 27 september 2023: Infoavond voor kleine VVE’s over energie besparen
Donderdag 28 september t/m woensdag 4 oktober 2023: Landelijke week tegen eenzaamheid
Zaterdag 7 oktober 2023: Opruimactie zwerfafval in Céramique
Zaterdag 7 oktober 2023: Tegelwippen bij de Groene Loper
Dinsdag 10 oktober 2023: Start 3-daagse cursus voor VvE’s
Vrijdag 13 oktober 2023: Excursie naar Luik openluchtmuseum van Sart Tilman
Vrijdag 13 oktober 2023: Presentatie Ontstaan en actuele situatie Céramique in Centre Céramique
Vrijdag 10 november 2023:Presentatie Klimaatverandering, oorzaken en gevolgen in Centre Céramique

1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique
1.1 Opruimactie zwerfafval in Céramique op zaterdag 7 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober van 10 tot 12 uur gaan bewoners van Céramique samen weer zwerfafval opruimen in de wijk. Startpunt is de binnentuin van Cortile, ter hoogte van het notariskantoor. Help je ons mee Céramique schoon te maken voor het najaar? Grijpers, handschoenen en zakken worden geregeld als je je voor 1 oktober aanmeldt via Sjoenceramique@yahoo.com. Spontaan met eigen materiaal aansluiten kan uiteraard ook.

1.2 Excursie naar de Campus de L’UNIVERSITÉ-Lg à Sart Tilman. Musée En Plein Aire op vrijdag 13 oktober 2023.

Op vrijdag 13 oktober 2023 organiseert Jean Willems weer een excursie naar het Openluchtmuseum van Sart Tilman, gelegen op de heuvels ten zuiden van Luik. Dit museum biedt een combinatie van natuur, architectuur en hedendaagse kunst. Al van bij de oorsprong in de jaren zestig wensten de oprichters van de universiteitscampus bewust te experimenteren met kunst in de publieke ruimte.

Voor meer informatie: https://www.museepla.uliege.be/wp-content/uploads/2020/07/Sart-Tilman_brochure-balades-PRINT-NL-def-je.pdf
Samenkomen: Remalunet nrs.: 1-3
Vertrekken: 8 september 2023 om 10.00 u. Carpoolen.
Aanmelden: Jean Willems, tel.: 0031625014267 (ook Whatsapp) of E-mail: jmw.willems@gmail.com
1.3 Het ontstaan en de actuele situatie van Ceramique op vrijdag 13 oktober 2023 in Centre Céramique

Op vrijdag 13 oktober geeft Hub Smeets een presentatie over het ontstaan en de actuele situatie van de wijk Céramique. Hij is een getalenteerd spreker en was, vanuit diverse functies, zeer nauw betrokken bij (het ontstaan van) onze wijk en kan er dus veel over vertellen.
Locatie en tijd: Multifunctionele zaal Centre Céramique van 14u tot 16u, aansluitend gelegenheid tot sociaal treffen bij Coffeelovers in Centre Céramique
Kosten: lezing: gratis; consumpties: eigen rekening
Aanmelden: via algemeen@bnwceramique.nl voor 6 oktober 2023
Alsnog verhinderd: gaarne tijdig afmelden.
Vermelden: naam en aantal personen
1.4 Klimaatverandering op vrijdag 10 november 2023 in Centre Céramique

Op vrijdag 10 november 2023 geeft Maurice Martens een presentatie met als thema: “klimaatverandering, oorzaken en gevolgen, met o.a. als inhoud:
Het weer in de afgelopen 1200 jaar aan de hand van archieven
Een voorbeeld van een pollendiagram over de afgelopen 2600 jaar
Waartoe leidt de verhoging van de luchttemperatuur met slechts 2 graden?
Wat heeft dit voor mogelijke gevolgen voor zeestromingen, zoals de Golfstroom?
Wat zien we allemaal gebeuren en hoe komt dit in de serieuze media?
Conclusie: maak je borst maar nat…….
Locatie en tijd: Multifunctionele zaal Centre Céramique van 14u tot 16u, aansluitend gelegenheid tot sociaal treffen bij Coffeelovers in Centre Céramique.
Kosten: lezing: gratis; consumpties: eigen rekening
Aanmelden: via algemeen@bnwceramique.nl voor 3 november 2023
Alsnog verhinderd: gaarne tijdig afmelden.
Vermelden: naam en aantal personen
2. Berichten van Gemeente Maastricht
2.1 Infoavond voor kleine VVE’s op 27 september 2023 (tekst uit nieuwsbrief Gemeente Maastricht)

Het verduurzamen van een appartementencomplex kan een uitdaging zijn. Bewoners zijn onbekend met verduurzamen, ze twijfelen aan de energiebesparingen of zijn bezorgd over de kosten van verduurzamen. Heeft uw vereniging van eigenaren (vve) de wens om het wooncomplex te verduurzamen? We helpen u graag op weg.

Voor meer informatie: https://www.gemeentemaastricht.nl/bouwen-en-verbouwen/energie-en-klimaat/klimaathuis/vereniging-van-eigenaren

2.2 Landelijke week tegen eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober 2023 (persbericht van de Gemeente Maastricht)

Van 28 september tot en met 4 oktober vindt de landelijke Week tegen Eenzaamheid plaats. In Maastricht kunnen inwoners gratis naar 12 lunchconcerten verspreid over de stad. Vrijwilligersorganisaties organiseren veel (extra) activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Met het landelijke thema ‘Kom Erbij’ wordt tijdens de Week tegen Eenzaamheid extra aandacht gevraagd voor sociaal isolement en eenzaamheid. Vaak rust er nog een taboe op eenzaamheid en is er weinig bewustwording. Ook in Maastricht is er die week een breed aanbod aan activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Iedereen kan gratis deelnemen. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen.

Twaalf gratis lunchconcerten

Gemeente Maastricht organiseert met Samen voor Maastricht 12 gratis lunchkamerconcerten in gemeenschapshuizen. Voor lunch wordt gezorgd, per concert zijn er 50 plekken beschikbaar. Aanmelden kan via www.thuisinmaastricht.nl/kom-erbij. Naast het reguliere aanbod van vrijwilligersactiviteiten hebben ook veel organisaties gehoor gegeven aan een oproep van de gemeente om extra activiteiten te organiseren tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Dit overzicht is tevens te vinden op de kom-erbij webpagina van Thuis in Maastricht. Maastricht Sport nodigt daarnaast uit voor de reguliere activiteiten.

Voor meer detailinformatie: https://www.gemeentemaastricht.nl/stad/actueel/persbericht/maastricht-organiseert-gratis-lunchconcerten-en-meer-tijdens-week-tegen

 

3. Berichten van andere externe organisaties

3.1 Tegelwippen op zaterdag 7 oktober 2023 (tekst overgenomen van nieuwsbrief Gemeente Maastricht)

 

3.2 Start 3-daagse cursus voor VvE’s op dinsdag 10 oktober 2023

Voor VvE’s is het interessant om de agenda van LVmE in de gaten te houden, te vinden via: https://lvme.nl/events/

Met daarin bijvoorbeeld de start van hun drie daagse cursus voor VvE’s in Maastricht op 10 oktober en het VvE café op 23 november 2023.

3.3 Koppelen kamerzoekers aan lokale gastgezinnen (tekst overgenomen uit mailing van Hospi Housing)

Ik ben Vincent van Hospi Housing, wij koppelen kamerzoekers aan lokale gastgezinnen om zo te helpen in de woningnood. Sinds een tijd werken wij samen met Gemeente Maastricht en de onderwijsinstellingen in deze stad. Door het hoge kamertekort zijn wij altijd op zoek naar mensen die thuis een kamer over hebben en willen helpen door deze te verhuren. Naast het feit dat een host iemand enorm helpt, is het mogelijk om met verhuur jaarlijks 5800 euro (belastingvrij) bij te verdienen.
Zo hebben de Limburger, NPO1 en 1Limburg recent nog aandacht besteed aan het grote tekort en onze mogelijke oplossing: Hospi Housing: zestig matches tussen gastgezinnen en student… – De Limburger
Oplossingen voor de woningnood: van hospita’s tot tiny houses | NPO Radio 1
Video: Hospita ingezet in strijd tegen kamertekort – 1Limburg

Voor contactinformatie: zie flyer