Beste Buurtbewoners,

 

Hierbij enkele nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, Gemeente Maastricht en andere externe instanties, met daaruit als agenda:

 • Donderdag 25 april en 16 mei 2024: Gratis wandel & running tours

 • Zondag 5 mei 2024: Accordeon Orkest Swentibold in Koepelkerk

 • Maandag 6 mei 2024: Opfriscursus VVN Fiets en Verkeer 50+

 • Dinsdag 7 mei 2024: Koepelkerkconcert

 • Vrijdag 21 juni 2024: Presentatie Almanakken en Agenda’s in CC

1. 1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique

1.1 Huiskamerbijeenkomst

Op elke 1e en 3e donderdag van de maand organiseert buurtnetwerk Céramique de zogenaamde Huiskamer. Een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, die vrij toegankelijk is en waar je ongedwongen met elkaar contact hebt. Even praten met iemand over wat jou bezighoudt, jou interesseert of samen actuele onderwerpen bespreken. Samen je hobby uitoefenen.

Vanuit Buurtnetwerk Céramique zijn 2 vrijwilligers aanwezig. Er is geen vast programma. De invulling komt spontaan, wordt bepaald door de behoefte/wensen van de deelnemers zelf.

 • Wanneer: 1e en 3e donderdag van de maand van 14.30u tot 16.30u.

 • Waar: Centre Céramique begane grond, ruimte in de hoek waar normaal MaastrichtDoet! Zit

 • Kosten: Geen, alleen consumpties e.d. voor eigen rekening

 • Aanmelden: Niet nodig, vrije inloop

1.2 Koepelkerkconcert op dinsdag 7 mei 2024

Op elke 1e dinsdag van de maand is er een Koepelkerkconcert. Dus ook weer op dinsdag 7 mei 2024. De concerten in de maanden februari t/m april waren een groot succes. Tussen de 50 en 80 personen, die het concert bijwoonden.

 • Wanneer: dinsdag 7 mei 2024 van 15.30u tot 16.30u.

 • Inloop vanaf 15.00u met koffie en thee

 • Locatie: Kapel van de Koepelkerk aan de Heerderweg 1, bereikbaar via de ingang met oprit voor minder validen aan de Heerderweg 1. In de kapel kunt u zitten op comfortabele stoelen.

 • Aanmelden: niet nodig

 • Entreekosten: vanaf €5,00 (gaarne contant).

 • Info en inschrijven concertmail: Indien u telkens een uitnodiging voor de concerten wilt ontvangen kunt u zich aanmelden voor de concertmail bij:

  Jo Kusters 06-31076735 jokusters58@gmail.com of

  Michel van der Maesen 06-21532093 muziekakkoord@gmaill.com

1.3 Presentatie Almanakken en kalenders op vrijdag 21 juni 2024 in CC

Op vrijdag 21 juni 2024 organiseert buurtnetwerk Céramique een presentatie over Almanakken en kalenders in Centre Céramique. De presentatie wordt gegeven door mevrouw Truus Roks, werkzaam bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De presentatie gaat in op het leven van de “gewone” mensen in de 18e eeuw.

Kalenders en almanakken waren de smartphones van onze voorouders, ze

gaven houvast voor het dagelijkse leven.

De boekjes waren een hulpmiddel om te weten wanneer de stadspoort dichtging, hoe laat de postkoets naar Stockholm vertrok en op welk moment men het beste

de haren kon ‘snijden’. Het is tevens een les over het Oudnederlands. Helaas zijn er weinig exemplaren van bewaard, immers: op het einde van het jaar werden ze weggegooid en vervangen door een exemplaar voor het nieuwe jaar.    

 • Wanneer: 21 juni 2024

 • Locatie/tijd: Multifunctionele Zaal CC van 14u tot 16u, aansluitend gelegenheid tot sociaal treffen bij Coffeelovers in CC

 • Kosten: lezing: gratis; consumpties: eigen rekening

 • Aanmelden: via algemeen@bpfceramique.nl voor 14 juni 2024

 • Vermelden: naam, aantal personen en email-adres.

 • Verhinderd: gaarne tijdig afmelden.

   

2. Externe berichten

2.1 Gratis wandel en running tours op 25 april en 16 mei 2024 (tekst uit mail van Raoul Spronken)

Sinds 2011 leiden we al toeristen, congresgangers, studenten en expats elk afzonderlijk rond. Voornamelijk hardlopend.

Dankzij een subsidie van de burgerbegroting kunnnen we 10 gratis running én wandeltours aanbieden aan bewoners van Maastricht.

Ons doel is om over de achtergrond heen burgers samen te brengen en tijdens onze tours meer over hun stad te vertellen.

Onze eerste tour wandel en running tour startte op 11 april (18.30 uur op Plein 1992) en de volgende 2 tours zijn op 25 april en 16 mei (start 18.30u op Plein 1992)

Meer info op www.maastrichtrunningtours.nl/events

Raoul Spronken | Your running guide

www.maastrichtrunningtours.nl

Tel. +31 6 36 277 284

2.2 Accordeonconcert in Koepelkerk op 5 mei 2024  Koepelkerk Maastricht (persbericht)

Bijzondere muzikale opluistering H.Mis met Accordeon Orkest Swentibold

Zondag 5 mei 2024 aanvang 10.30 uur Bevrijdingsdag

Op zondag 5 mei a.s. zal het Limburgse Accordeonorkest Swentibold uit Guttecoven de H.Mis opluisteren in de Koepelkerk (H.Hart van Jezus) in Maastricht.

Er wordt medewerking verleend door de Indy Kruithof, zang.

Zij studeert aan het ArtEZ Conservatorium Muziektheater in Arnhem en wordt begeleid door het orkest. Een bijzondere combinatie.

Na afloop van deze eucharistieviering zal het orkest nog een paar stukken ten gehore brengen. Na afloop is er koffie achter in de kerk.

Accordeonorkest Swentibold bestaat uit een dertigtal amateur accordeonisten, wordt begeleid door slagwerk. Het orkest staat o.l.v. Henk Tiebosch en is nog het enige orkest in onze provincie in deze samenstelling. Onlangs werd nog het 55-jarige jubileum gevierd.

Het repertoire van het orkest omvat naast speciaal voor accordeon geschreven muziek ook bekende muziekstukken van klassiek tot modern. Dirigent en orkest hebben zich voorbereid met een waardig programma voor deze dienst.

Alle belangstellenden worden uitgenodigd om deze dienst bij te wonen.

 • adres: Koepelkerk Heerderweg 3, 6224 LA Maastricht

 • Parkeergelegenheid: parkeerterrein achter de kerk

 • inrit Koepelstraat 36 6224 LW Maastricht

De architectuur en het interieur van de Koepelkerk zijn van groot cultuurhistorisch belang. Het gebouw is bijzonder vanwege de oriëntaalse centraal bouw, het materiaalgebruik, de ornamentiek en de samenhang tussen exterieur en interieur.

Bovendien, er is in Limburg geen gebouw te vinden met zoveel regionale kerkelijke kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw, waaronder de bekende namen van bijvoorbeeld Gène Eggen, Charles Eyck, Marianne van de Heijden, Henri Jonas, Charles Vos en Daan Wildschut.

Ervaar in de monumentale Koepelkerk de schoonheid van klassieke en hedendaagse muziek.

Meer informatie kunt u vinden in het muziekprogramma van de Koepelkerk

of https://koepelkerk.net/

Of de website van Accordeonorkest Swentibold www.accordeonorkestswentibold.nl

 

2.3 Veilig Verkeer Nederland organiseert op 6 mei 2024 een gezellige opfriscursus voor fietsers met in de middag een praktijkgedeelte (tekst van VvN)

Alle 50-plussers die graag willen blijven fietsen en met elkaar ervaringen, leuke routes en tips willen uitwisselen, zijn van harte welkom. In opdracht van de regio Maastricht Heuvelland organiseren we dit jaar een aantal VVN Opfriscursussen Fiets en Verkeer met praktijk.

Helemaal gratis, op een locatie in de buurt en ook nog eens super gezellig.

In de gemeente Maastricht organiseren we ook dit jaar een VVN Opfriscursus Fiets en Verkeer met praktijk. Deze opfriscursus staat onder leiding van experts van Veilig Verkeer Nederland en in het teken van vrij bewegen in het verkeer, ondanks dat we allemaal een jaartje ouder worden. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. slim omgaan met drukke fietspaden, kwetsbaarheid in het verkeer, conditie van het lichaam en veilig fietsen.

Onder het genot van een kopje koffie en/of thee met kleine traktatie leren deelnemers met behulp van praktische filmpjes, foto’s en stellingen meer over veilig fietsen. Na een goed verzorgde lunch krijgen de deelnemers (als gewenst) een gratis fietsspiegel geïnstalleerd door een lokale fietsenhandelaar. Voordat de middag wordt afgesloten wordt er buiten een parcours gereden waarbij men praktische tips krijgt aangereikt.

De opfriscursus wordt georganiseerd op maandag 6 mei van 10.00 tot 15.00 uur in Maastricht. Je ontvangt via mail een week voor aanvang van de cursus een bevestiging met de locatiegegevens (houd mail en spam daarom in de gaten).

Aanmelden

Ben je woonachtig in bovenstaande gemeente en heb je interesse in deze opfriscursus meld je dan aan via onderstaande link (dit kan tot uiterlijk een week voor aanvang van de cursus):  www.vvn.nl/opfriscursusmaastricht

Of bel tijdens kantooruren naar 088-5248850. Indien we telefonisch niet bereikbaar zijn mag je de aanmelding per mail sturen naar steunpuntzuid@vvn.nl o.v.v. ‘VVN Opfriscursus Fiets Maastricht + de datum’. Vermeld in de mail je NAW-gegevens, telefoonnummer en de plaats en datum van de cursus waaraan je deel wilt nemen.

Deelname is gratis, maar let op: vol=vol!

Denk om jouw veiligheid in het verkeer en graag tot ziens !

 

2.4 Keuze speeltoestellen in Charles Eyckpark

De komende jaren worden door heel Maastricht sport- en speeltoestellen vervangen of geplaatst. Ook bij u in de wijk Céramique wordt er binnenkort in het Charles Eyckpark een nieuw toestel geplaatst. De locatie staat vast, maar er is wel nog een keuze uit twee mogelijke speeltoestellen. Deze treft u hieronder aan. Mocht blijken, dat de buurtbewoners een duidelijke voorkeur voor een van de twee speeltoestellen hebben, dan houdt de Gemeente daar rekening mee. Daarom aan u het verzoek om voor half mei 2024 via algemeen@bpfceramique.nl door te geven welk speeltoestel u voorkeur heeft. Door speeltoestel-1 of speeltoestel-2 of geen voorkeur te vermelden.