Beste Buurtbewoners,

Hierbij enkele nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, de Gemeente Maastricht en externe organisaties, met daaruit als agenda:

 • Vrijdag 26 mei 2023: Lezing “1991 – Einde Experiment Sovjet-Unie” in Centre Céramique
 • Vrijdag 2 t/m zondag 4 juni 2023: 75-jarig bestaan Heugemerveld
 • Woensdag 7 juni 2023: Bijeenkomst leden VvE/HBV bestuur Céramique in de Koepelhof
 • Vrijdag 16 juni 2023: Presentatie Gevelstenen in het Martinushuis
 • Zondag 16 juli 2023: Burentreffen in Torenzaal van Ipanema

1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique

1.1 Bijeenkomst leden VvE/HBV-bestuur van buurt Céramique op 7 juni 2023

Op woensdag 7 juni 2023 om 19.00u organiseert Buurtnetwerk Céramique weer het VvE/HBV-overleg voor de bestuursleden van de VvE’s en HBV’s in de wijk Céramique onder voorzitterschap van Frans van Wetering. Locatie: Koepelhof, Koepelstraat 84, 6224LW Maastricht. Inloop vanaf 18.45u.

Bestuursleden van betreffende VvE’s en HBV’s kunnen zich hiervoor aanmelden via algemeen@bnwceramique.nl tot 28 mei 2023.

Om het overleg zo actueel en adequaat mogelijk te kunnen voeren, is het relevant om te weten wat bij u en uw achterban “leeft”. Wij verzoeken u daarom, als u interesse heeft in dit overleg, om voor 28 mei 2023 agendapunten aan te leveren via algemeen@bnwceramique.nl. Zodat wij, tijdig voor de vergadering, een actuele agenda kunnen versturen.

Ook als er bestuurswijzigingen in de tussentijd hebben plaatsgevonden, zou het fijn zijn, als u ons daarover informeert. Zodat onze informatie hierover zo actueel mogelijk is en wij ook de juiste personen aanschrijven. 

1.2 Presentatie over Gevelstenen op vrijdag 16 juni 2023

Op vrijdag 16 juni 2023 geeft Ad Veenhof van de Stichting Vrienden van Maastrichtse Gevelstenen (VMG) een presentatie/lezing over deze gevelstenen en het belang hiervan voor de geschiedenis van Maastricht en als cultureel erfgoed. Voor meer informatie: https://kijkeensnaarboven.nl/

 • Locatie: Achterzaal van het Martinushuis, Hoogbrugstraat 42 Maastricht
 • Datum: Vrijdag 16 juni 2023 van 15.00u tot ca 17.00u, daarna gelegenheid tot vragen en sociaal treffen
 • Kosten: geen (gratis)
 • Consumpties: eigen rekening 
 • Aanmelden: bij algemeen@bnwceramique.nl voor 2 juni 2023
 • Alsnog verhinderd: gaarne tijdig afmelden.
 • Vermelden: naam en aantal personen
 • Extra: minimaal 40 personen en maximaal 65 personen. 
 • N.B. Ook bewoners van andere buurten/wijken dan Céramique zijn van harte welkom.

1.3 Burentreffen bij Ipanema op zondag 16 juli 2023

Op zondag 16 juli 2023 organiseert Buurtnetwerk Céramique het halfjaarlijkse burentreffen in de Torenzaal van Ipanema. Dé gelegenheid voor de bewoners van Céramique en (aangrenzende/andere) buurten om op een gezellige, ongedwongen manier elkaar te treffen, bij te kletsen, nieuwe contacten te leggen of ervaringen uit te wisselen. Vertel het aan uw buren of nog beter: neem uw buur of buren gezellig mee. En waarbij u ook kort geïnformeerd wordt over onze plannen/activiteiten voor 2023.

 • Locatie: Torenzaal Ipanema, Avenue Céramique 250 Maastricht
 • Datum: zondag 16 juli 2023 van 15.00u tot 18.00u
 • Kosten: geen (gratis)
 • Consumpties: eigen rekening (m.u.v. het welkomstdrankje), afrekenen bij vertrek
 • Aanmelden: bij algemeen@bnwceramique.nl voor 2 juli 2023
 • Alsnog verhinderd: gaarne tijdig afmelden.
 • Vermelden: naam en aantal personen
 • Extra: minimaal 40 personen en maximaal 70 personen. 

2. Berichten van Gemeente Maastricht

2.1 Actieplannen fietsen (tekst uit mailing gemeente Maastricht)

Maastricht is al #posifiets en zet in op vaker fietsen en de auto laten staan. Daarom zijn we blij dat Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en minister Mark Harbers deze week het startschot hebben gegeven voor ‘Da’s zo gefietst’. Dat deden ze op het pleintje bij de Frankenstraat langs de Groene Loper. De nieuwe landelijke campagne van het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat stimuleert ons om korte ritjes naar een winkel, het werk of de school vooral op de fiets te doen. De helft van alle autoritten die we maken is korter dan 7,5 km en dat kan voor de meesten van ons dus makkelijk op de fiets. Wil je weten hoe we in deze stad op nog meer andere manieren mensen aan het fietsen willen krijgen? Voor meer informatie:

https://www.gemeentemaastricht.nl/parkeren-en-verkeer/fietsen-maastricht/actieplannen-fietsen

3. Berichten van andere externe organisaties

3.1 Lezing “1991 – Einde experiment Sovjet-Unie” in Centre Céramique op vrijdag 26 mei 2023 (tekst van persbericht Centre Céramique)

1991 – Einde experiment Sovjet-Unie Of hoe een gebeurtenis van toen de wereld van nu beïnvloedt…

In een lezing vertelt drs. M.J.I. Quint-Maagdenberg – vrijdag 26 mei (14.00 – 16.00u) in Centre Céramique – over het einde van het experiment Sovjet-Unie en welke invloed de frustratie over de teloorgang van het machtige Russische rijk vandaag de dag heeft.
Monique Quint-Maagdenberg studeerde aan de universiteit van Leiden af in hedendaagse geschiedenis en politieke wetenschappen en wordt veel gevraagd om lezingen te geven over (contemporaine)historische onderwerpen. Als inleider en graag geziene gast bij L1 gedurende vele jaren, lichtte zij menigmaal toe wat er in de wereld, in Nederland en/of Limburg gebeurde en welke invloed dit heeft op actuele zaken.

Een leven lang leren met HOVO
Een aantal Limburgse bibliotheken en HOVO zijn vorig jaar een samenwerking aangegaan waarbij een hoogwaardig, educatief programma aangeboden wordt met actuele, verrassende onderwerpen waar iedereen aan kan deelnemen. Na het succes van het najaar seizoen 2022 volgt een zomerprogramma 2023. Op 26 mei staat de lezing ‘1991 – Einde experiment Sovjet-Unie’ gepland, en op 18 juni en 4 juli volgen nog twee lezingen. Deze twee laatste lezingen vertellen over hoog bezoek in Maastricht. Meer weten? Kijk dan snel op www.centreceramique.nl/hovolimburg en meld je aan.

Toegang: € 8,50 reserveren via klantenservice@maastricht.nl of 043 3505600
Iedereen is van harte welkom!

Ook niet leden HOVO en bibliotheek.

3.2 75-jarig bestaan Heugemerveld van vrijdag 2 t/m zondag 4 juni 2023 (tekst van persbericht)

Verbinding als centraal thema

75 JAAR HEUGEMERVELD – FEESTWEEKEND 2-4 JUNI 2023

Maastricht – De wijk Heugemerveld bestaat dit jaar 75 jaar! Om dit heugelijke feit te vieren wordt er in het weekend van 2-4 juni een feestweekend georganiseerd. Met allerlei activiteiten voor jong en oud. Verbinding tussen medebewoners, oud-bewoners en andere culturen staat centraal tijdens dit feestweekend.

In 1948 werd gestart met de bouw van Heugemerveld. Gingen er destijds vooral veel jonge gezinnen wonen, nu kent de wijk een grote diversiteit aan inwoners. Jong en oud, maar ook een groot aantal nationaliteiten heeft de weg gevonden naar deze Maastrichtse buurt. En was Heugemerveld voorheen een echte arbeiderswijk met vooral sociale huurwoningen, inmiddels zijn veel oudere woningen gerenoveerd of gesloopt ten behoeve van nieuwbouw met ook koopwoningen. 

Het feestweekend 75 jaar Heugemerveld voorziet in een breed scala aan activiteiten, met o.a. een middag voor de kids met een optreden van de Droomband, gevolgd door een Feestavond met Blizzert en DJ Michel Moelands op vrijdag 2 juni, een heuse International Day met culinaire verrassingen voor en door buurtbewoners én een senioren dans avond (van 8 tot 80 jaar!) op zaterdag 3 juni, en een heilige Mis, een presentatie over Historisch Heugemerveld en diverse workshops en activiteiten op  zondag 4 juni. De Maastrichtse band Ziesjoem zal op zondagavond het feest op passende wijze afsluiten. Nieuwsgierig naar het volledige programma?

Zie onderstaande afbeelding voor een overzicht van alle activiteiten. 

Wij nodigen u van harte uit een bezoek te brengen aan Heugemerveld gedurende het feestweekend.