Beste Buurtbewoners,

Hierbij enkele nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, Gemeente Maastricht en andere externe instanties, met daaruit als agenda:

 • Zondag 12 mei 2024: Programma Concerto per la Festa della nostre Mamme in ’t Gulperhoes te Gulpen

 • Donderdag 16 mei 2024: Huiskamerbijeenkomst in CC

 • Donderdag 16 mei 2024: Gratis wandel & running tours

 • Vrijdag 17 mei 2024: Workshop Geheugen in CC

 • Dinsdag 21 mei 2024: Natuurwandeling langs de stadsmuren van Maastricht

 • Zondag 26 mei 2024: Natuurwandeling langs de stadsmuren van Maastricht

 • Dinsdag 4 juni 2024: Koepelkerkconcert

 • Vrijdag 21 juni 2024: Presentatie Almanakken en Agenda’s in CC

1. 1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique

1.1 Huiskamerbijeenkomst op 16 mei 2024 in CC

Op elke 1e en 3e donderdag van de maand organiseert buurtnetwerk Céramique de zogenaamde Huiskamer. Dus ook weer op 16 mei 2024. Een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, die vrij toegankelijk is en waar je ongedwongen met elkaar contact hebt. Even praten met iemand over wat jou bezighoudt, jou interesseert of samen actuele onderwerpen bespreken. Samen je hobby uitoefenen.
Vanuit Buurtnetwerk Céramique zijn 2 vrijwilligers aanwezig. Er is geen vast programma. De invulling komt spontaan, wordt bepaald door de behoefte/wensen van de deelnemers zelf.

 • Wanneer: 1e en 3e donderdag van de maand van 14.30u tot 16.30u.

 • Waar: Centre Céramique begane grond, ruimte in de hoek waar normaal MaastrichtDoet! Zit

 • Kosten: Geen, alleen consumpties e.d. voor eigen rekening

 • Aanmelden: Niet nodig, vrije inloop

1.2. Workshop Geheugen op 17 mei 2024 in CC

Op vrijdag 17 mei 2024 organiseert Buurtnetwerk Céramique een workshop over Geheugen: is vergeetachtigheid normaal en kan ik hiervoor “trucjes” leren? Deze workshop wordt gegeven door mevrouw Martine Leenders, werkzaam bij MUMC.

 • Wanneer: 17 mei 2024

 • Locatie en tijd: Multifunctionele Zaal Centre Céramique van 14u tot 16u, aansluitend gelegenheid tot sociaal treffen bij Coffeelovers in Centre Céramique

 • Kosten: lezing: gratis; consumpties: eigen rekening

 • Aanmelden: via algemeen@bpfceramique.nl voor 16 mei 2024

 • Alsnog verhinderd: gaarne tijdig afmelden.

 • Vermelden: naam, aantal personen en email-adres

 • N.B. Voor deze workshop zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij. Maximum is 15 personen.

1.3 Koepelkerkconcert op dinsdag 4 juni 2024

Op elke 1e dinsdag van de maand is er een Koepelkerkconcert. Dus ook weer op dinsdag 4 juni 2024. De concerten in de maanden februari t/m april waren een groot succes. Tussen de 50 en 80 personen, die het concert bijwoonden.

 • Wanneer: dinsdag 4 juni 2024 van 15.30u tot 16.30u. Inloop vanaf 15.00u met koffie en thee

 • Locatie: Kapel van de Koepelkerk aan de Heerderweg 1, bereikbaar via de ingang met oprit voor minder validen aan de Heerderweg 1. In de kapel kunt u zitten op comfortabele stoelen.

 • Aanmelden: niet nodig

 • Entreekosten: vanaf €5,00 (graag in de vorm van contant geld).

Info en inschrijven concertmail: Indien u telkens een uitnodiging voor de concerten wilt ontvangen kunt u zich aanmelden voor de concertmail bij:

Jo Kusters 06-31076735 jokusters58@gmail.com of

Michel van der Maesen 06-21532093 muziekakkoord@gmaill.com

 

1.4 Presentatie Almanakken en kalenders op vrijdag 21 juni 2024 in CC

Op vrijdag 21 juni 2024 organiseert buurtnetwerk Céramique een presentatie over Almanakken en kalenders in Centre Céramique. De presentatie wordt gegeven door mevrouw Truus Roks, werkzaam bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De presentatie gaat in op het leven van de “gewone” mensen in de 18e eeuw. Kalenders en almanakken waren de smartphones van onze voorouders, ze gaven houvast voor het dagelijkse leven. De boekjes waren een hulpmiddel om te weten wanneer de stadspoort dichtging, hoe laat de postkoets naar Stockholm vertrok en op welk moment men het beste de haren kon ‘snijden’. Het is tevens een les over het Oudnederlands.

 

Helaas zijn er weinig exemplaren van bewaard, immers: op het einde van het jaar werden ze weggegooid en vervangen door een exemplaar voor het nieuwe jaar.

 • Wanneer: 21 juni 2024

 • Locatie/tijd: Multifunctionele Zaal CC van 14u tot 16u, aansluitend gelegenheid tot sociaal treffen bij Coffeelovers in CC

 • Kosten: lezing: gratis; consumpties: eigen rekening

 • Aanmelden: via algemeen@bpfceramique.nl voor 14 juni 2024. Verhinderd: gaarne tijdig afmelden.

 • Vermelden: naam, aantal personen en email-adres.

2. Externe berichten

2.1 Programma Concerto per la Festa della nostre Mamme in ’t Gulperhoes te Gulpen op zondag 12 mei 2024 om 17 uur

Op zondag 12 mei 2024 om 17u verzorgt Roger Deckers met zijn gezelschap een concert ter ere van Moederdag in Gulpen. Het programma bestaat uit:

 

La Soffitta – La Bohème – Giacomo Puccini

Duet Raimonds & Roger

Aizver actiņas un smaidi – Latvian art song – Emīls Dārziņ

Solo Raimonds

Morte di Rodrigo Don Carlo – Guiseppe Verdi

Solo Roger

Addio alla Madre – Cavalleria Rusticana – Pietro Mascagni

Solo Raimonds

Stars – Les Miserables – Clausde-Michel Schonberg

Solo Roger

Dio che nell’alma in fondere – Don Carlos – Guiseppe Verdi

Duet Raimonds & Roger

 

** PAUZE **

 

Johnson’s aria from La Fanciulla del West – Puccini

Solo Raimonds

Abendstern – Tannhaeuser – Richard Wagner

Solo Roger

Au fond du temple saint – Les Pecheurs des Perles – George Bizet

Duet Raimonds & Roger

Alzati – Eri tu – Un ballo in Maschera – Giuseppe Verdi

Solo Roger

Improviso – Andrea Chenier – Umberto Giordano

Solo Raimonds

Le minacce & Solemne in quest’ora – La Forza del Destino – Guiseppe Verdi

Duet Raimonds & Roger

2.2 Gratis wandel en running tours op 16 mei 2024 (tekst uit mail van Raoul Spronken)

Sinds 2011 leiden we al toeristen, congresgangers, studenten en expats elk afzonderlijk rond. Voornamelijk hardlopend.

Dankzij een subsidie van de burgerbegroting kunnnen we 10 gratis running én wandeltours aanbieden aan bewoners van Maastricht.

Ons doel is om over de achtergrond heen burgers samen te brengen en tijdens onze tours meer over hun stad te vertellen.

Onze eerste 2 tours wandel en running tour waren op 11 en 25 april (18.30 uur op Plein 1992) en de volgende tour is op 16 mei (start 18.30u op Plein 1992)

 

Meer info op www.maastrichtrunningtours.nl/events

Raoul Spronken | Your running guide www.maastrichtrunningtours.nl

Tel. +31 6 36 277 284

2.3 Natuurwandelingen langs de stadsmuren in Maastricht op dinsdag 21 mei en zondag 26 mei 2024

De Stadsmuren van Maastricht zijn niet alleen interessant vanwege hun historische waarde uit de tijd dat de stad als vestingstad van belang was, maar vooral ook vanwege hun interessante flora en fauna. Na de ontmanteling van de vestingsteden in Nederland omstreeks 1867 heeft zich tegen en op die stadsmuren een heel typische flora ontwikkeld waar we tijdens deze wandeling kennis mee zullen maken. Er wordt aandacht besteed aan de stadsmuren zelf, maar ook aan andere gebouwen en wetenswaardigheden waarmee je geconfronteerd wordt in de oude stad. De Muurbloemvegetatie wordt uitgelegd en er wordt ook op allerlei stoepplanten gewezen. Onderweg zien we zeker ook fossielen en mogelijk dieren die je niet iedere dag in Nederland tegenkomt. Laat je verrassen tijdens deze (natuur)wandeling met Maurice.

 

Verzamelpunt: Maastricht, Volière Stadspark

Dinsdag 21 mei, 14:00 tot 16:00

Zondag 26 mei, 14:00 tot 16:00

Aanmelden kan via de website.

 

2.4 Doorstart culturele agenda WeekIn, WeekUit Maastricht, 17 april 2024 (Persbericht)

Verschillende organisaties op het gebied van amateurkunst in Maastricht willen dat er een doorstart komt van de culturele agenda “Week in, Week uit.” Er is gestart met een petitie onder 150 organisaties en verenigingen op cultureel gebied om te onderzoeken hoe groot het draagvlak is. De petitie kan een maand lang ondertekend worden via pesthuyspodium.nl/petitie en tijdens culturele evenementen die de komende maand plaatsvinden.

 

Om te weten te komen wat het actuele culturele aanbod in Maastricht is, moeten cultuurliefhebbers flink wat websites bezoeken en dan is het nog maar de vraag of ze een goed overzicht van het aanbod krijgen. Dat geldt met name voor het aanbod vanuit de amateur-kunsten.

 

Voor veel kleine podia en instellingen, gezelschappen, verenigingen is het lastig om hun evenement of optreden  onder de aandacht van de grote groep cultuurliefhebbers te brengen. Zij draaien vrijwel volledig op vrijwilligers en hebben nauwelijks of geen (financiële) middelen om te investeren in publiciteit.

 

Het is de bedoeling dat de culturele agenda zich richt op een breed publiek en gevarieerd cultureel  aanbod.  Daarbij wordt uitdrukkelijk ook gedacht aan jongeren. De gedrukte agenda blijft gratis. De financiering moet tot stand komen via sponsoren, subsidies en advertentie-inkomsten.

 

De voorzitters van het Pesthuys, Roots Unlimited, toneelgroep Papaver, Artichoque  Art Galary (Erik Stroink) en Glauke Pannevis van cultureel podium Lutherse Kerk hebben het initiatief genomen om een doorstart te maken met Week in, Week uit.

 

Yves Coenegracht (voorzitter Pesthuys): “Wij missen met name een gedrukte culturele uit-agenda à la de gedrukte versie van Week in, Week uit, waarin voor iedere instelling de mogelijkheid was om hun voorstelling, evenement of dies meer zijn te laten opnemen.  Daarom zijn we aan het onderzoeken in hoeverre wij een doorstart kunnen maken met Week in, Week uit: op papier en in digitale vorm (website). Inclusiviteit is een belangrijk aspect. Wij willen binnenkort een petitie aanbieden aan het College van B&W en de raad van de gemeente Maastricht waarin we namens het culturele veld vragen om ons initiatief mede mogelijk te maken.”

 

Bert Jongen (voorzitter Roots Unlimited) : “Wij krijgen vaak opmerkingen dat mensen graag een concert hadden willen bijwonen, maar niet wisten dat het plaatsvond. Op cultureel gebied gebeurt er heel veel in Maastricht. Het is handig als mensen gemakkelijk kunnen vinden wat er de komende week allemaal speelt.”

 

Er wordt momenteel gewerkt aan een businessplan en aan de mogelijke oprichting van de stichting Culturele Agenda Maastricht.

2.4 Thema’s en themabudgetten voor burgerbegroting 2024 bekend (tekst van nieuwsbrief Gemeente)

Tijdens de derde editie van Burgerbegroting Maastricht kunnen inwoners projecten indienen binnen 4 thema’s en is in totaal bijna € 800.000 budget beschikbaar. Het totale budget is verdeeld over 4 thema’s.

 

Inwoners van Maastricht kunnen projecten voor de derde editie van de Burgerbegroting indienen tussen 19 augustus en 15 september 2024. Begin 2025 volgt online stemmen en een fysiek slotevent. Alle stemmen samen bepalen welke projecten in 2025 uitgevoerd gaan worden.

 

Voor meer informatie: https://www.burgerbegrotingmaastricht.nl/actueel/nieuws/themas-en-themabudgetten-voor-burgerbegroting-2024-bekend

 

2.5 Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht: VLAM (tekst van website VLAM)

Algemeen

De Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht is een bloeiende vereniging met een rijke historie. De leden zijn literatuurliefhebbers die zich betrokken voelen bij de taal, cultuur en omgeving. Voor veel trouwe leden is de VLAM een uniek platform voor literatuur in Maastricht. De voornaamse aktiviteiten zijn:

 • Letters bij de Lunch
  Een lunchpauzeprogramma over een literair onderwerp. 10 x per jaar, altijd op de eerste donderdag van de maand in het Centre Céramique (Stadsbibliotheek).

 • Poëzieuur
  Leden van VLAM bespreken iedere eerste zondag van de maand gedichten rond een thema.

 • Woordwerk
  Het verenigingsblad van VLAM verschijn twee keer per jaar.

 • Nieuwsbrief
  Als er aanleiding toe is krijgen de leden een digitale Nieuwsbrief met actuele informatie toegestuurd.

Voor meer informatie: https://www.vlammaastricht.nl/over-vlam

 

2.6 Trots op Centre Céramique (tekst uit nieuwsbrief Gemeente Maastricht)

Onze culturele instelling groeide in 2023 van 400.000 naar 500.000 bezoekers en deelnemers. De belangrijkste redenen zijn de nieuwe inrichting van het gebouw en de opening van Maastricht Museum in Centre Céramique.

Voor meer informatie: https://www.centreceramique.nl/praktische-informatie/nieuws/half-miljoen-bezoekers-voor-centre-ceramique-2023

Uit de nieuwsbrief van het Maastricht Museum van de maand mei:

Bezoek ons museum en ontdek de nieuwe inrichting met de extra zaal: de annex. Vol met boeiende verhalen over de geschiedenis van Maastricht. Er is aandacht voor het verdrag van Maastricht en het belang hiervan, de Sound of Maastricht, onze laatste ArcheoHotspots én de Mini-expo Fascinatie & Verleiding. Daarnaast kun je nog even nagenieten van de Museumnacht met de aftermovie en vind je onderin ons jaarverslag. Ook kun je het museum gratis bezoeken met een vol PLUS-boek en het toegangsbandje van de Museumnacht 2024. Genoeg interessants te lezen dus!

 

Inschrijven nieuwsbrief: publieksservice@nieuwsbrief.maastricht.nl