Beste Buurtbewoners,

Hierbij enkele nieuwsberichten van Buurtnetwerk Céramique, Gemeente Maastricht en andere externe instanties, met daaruit als agenda:
Vanaf vrijdag 1 maart 2024: Signaalpunt tegen Eenzaamheid
Vrijdag 15 maart 2024: Lezing Digitale Oplichting in CC
Donderdag 21 maart 2024: Huiskamerbijeenkomst in CC
Zaterdag 23 maart 2024: Maas Cleanup Day
Vanaf donderdag 4 april 2024: Kookworkshops
Vrijdag 5 april 2024: rondleiding St Servaas

1. 1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique
1.1 3e Huiskamerbijeenkomst op 21 maart 2024 in CC
Vanaf 22 februari 2024 is buurtnetwerk Céramique weer begonnen met de zogenaamde Huiskamer. Een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, die vrij toegankelijk is en waar je ongedwongen met elkaar contact hebt. Even praten met iemand over wat jou bezighoudt, jou interesseert of samen actuele onderwerpen bespreken. Samen je hobby uitoefenen.
Vanuit Buurtnetwerk Céramique zijn 2 vrijwilligers aanwezig. Er is geen vast programma. De invulling komt spontaan, wordt bepaald door de behoefte/wensen van de deelnemers zelf.
Wanneer: 1e en 3e donderdag van de maand van 14.30u tot 16.30u.
Waar: Centre Céramique begane grond, ruimte in de hoek waar normaal MaastrichtDoet! Zit
Kosten: Geen, alleen consumpties e.d. voor eigen rekening
Aanmelden: Niet nodig, vrije inloop

1.2 Data opruimen zwerfafval 2024
In 2023 is een – steeds groter wordende – groep van buurtbewoners verschillende keren op pad gegaan om samen het zwerfafval in onze buurt op te ruimen. We hopen dat jullie ook in 2024 weer met evenveel enthousiasme mee willen helpen. Dit jaar gaan wij dat doen op 23 maart, 1 juni en 5 oktober. Op 9 maart is het Maas Cleanup day en doen wij hier met onze groep aan mee. Aanmelden voor deze data kan via Sjoenceramique@yahoo.com, dan regelen wij dat er materiaal voor je beschikbaar is. Maar spontaan aansluiten kan ook.

1.3 Lezing over digitale oplichting op 15 maart 2024 in CC
Op vrijdag 15 maart 2024 organiseert Buurtnetwerk Céramique een lezing/presentatie over Digitale Oplichting. Deze presentatie wordt gehouden door de heer Tom Bos, werkzaam bij Basisteam Politie Maastricht als digitaal wijkagent.
De presentatie zal inhoudelijk het thema internet fraude/oplichting bevatten. De thema’s in de presentatie die aan bod komen zijn:
Identiteitsfraude
Whatsappfraude
Phishing (het hengelen naar gegevens per mail/sms)
Bankhelpdeskfraude
Geldezels / moneymules
Daarnaast zal er in de presentatie veel aandacht worden besteed aan het herkennen van phishing mails.
Wanneer: 15 maart 2024
Locatie en tijd: Multifunctionele Zaal Centre Céramique van 14u tot 16u, aansluitend gelegenheid tot sociaal treffen bij Coffeelovers in Centre Céramique
Kosten: lezing: gratis; consumpties: eigen rekening
Aanmelden: via algemeen@bpfceramique.nl voor 13 maart 2024
Alsnog verhinderd: gaarne tijdig afmelden.
Vermelden: naam, aantal, personen en email-adres

1.4 Rondleiding in de St. Servaas op 5 april 2024
Op vrijdag 5 april 2024 organiseert Buurtnetwerk Céramique een rondleiding in de St. Servaaskerk. De rondleiding wordt verzorgd door onze eigen voorzitter Maurice Martens.
Wanneer: vrijdag 5 april 2024 om 14 uur
Waar: start rondleiding bij balie aan ingang
Kosten: 5 euro per persoon, te betalen bij aanvang rondleiding aan balie bij ingang
Aantal personen: maximaal 25 personen
Aanmelden: via algemeen@bpfceramique.nl voor 29 maart 2024 onder vermelding van naam, aantal personen en email-adres
Alsnog verhinderd: gaarne tijdig afmelden
1.5 Oproep besturen HBV’s en VvE’s in Céramique
Voor de coronaperiode werd er periodiek door buurtnetwerk Céramique een bijeenkomst georganiseerd (en voorgezeten) met VvE’s en HBV’s van appartementencomplexen in Céramique om onderling ervaringen en best practices uit te wisselen. Normale frequentie was 2* per jaar. In 2022 is dit slechts 1 maal gerealiseerd (t.g.v. de corona maatregelen), maar in 2023 geen enkele keer. De in mei geplande bijeenkomst werd geannuleerd i.v.m. te geringe opkomst. Mogelijk ongunstige timing of te veel (bij ons niet bekende) bestuurswisselingen, waardoor wij geïnteresseerden niet bereikt hebben.
Wij willen in de 1e helft van dit jaar graag weer een bijeenkomst organiseren bij voldoende interesse en daarom aan de bestuursleden van de VvE’s/HBV’s van de appartementencomplexen van Ceramique, het volgende verzoek:
Stuur aan algemeen@bpfceramique.nl een actueel overzicht van de bestuurssamenstelling: wie (naam), welke functie en de onderwerpen die uw belangstelling hebben (items voor agenda bijeenkomst) onder vermelding van de naam van betreffend (deel van) appartementencomplex.

1.6 Kookworkshops vanaf 4 april 2024
Achtergrond:
We starten weer met een nieuw kookseizoen vol verrassende menu’s en recepten. Voor de kookliefhebbers is er weer een uitdagende mogelijkheid om samen te genieten van bijzondere gerechten. We gaan op stap door enkele landen in Europa en hebben een selectie gemaakt van lekkerste gerechten

Aanpak/werkwijze kookworkshop:
Er wordt in deze 4-5 uur durende workshop gezamenlijk gekookt, gegeten, gedronken en natuurlijk genoten in een mooi verzorgde ambiance. De workshop is kleinschalig opgezet zodat er voldoende tijd en ruimte is voor begeleiding. Het maximumaantal deelnemers is 8. Kookervaring is niet vereist; alles wordt duidelijk uitgelegd en u wordt, indien gewenst, geholpen. U kunt zich per workshop als individu of groep inschrijven.

U krijgt:
Een proeverij met diverse hapjes met wijn.
Achtergrondinformatie en uitleg over het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht dat vervolgens door de deelnemers zelf wordt gemaakt.
Begeleidende dranken.
De receptuur wordt na afloop per mail toegezonden.
Ons doel is u een heerlijke Bourgondische avond te bezorgen en u te verrassen met de ontdekking van nieuwe gerechten.

 

Locatie:
De locatie is in het centrum van Maastricht en goed bereikbaar (nabij station). De workshop vindt plaats op de eerste etage en is via een ruime trap te bereiken, maar vraagt wel voldoende mobiliteit.

Data:
Donderdag 4 april: De Italiaanse keuken
Donderdag 11 april: De Franse Keuken
Donderdag 2 mei: De Indonesische Keuken
Donderdag 9 mei: Kroketten workshop
Donderdag 16 mei: Vis menu
Donderdag 23 mei: Asperges menu
Of op aanvraag indien gewenst met keuzemenu, bij minimaal 6 deelnemers
Aanvang is steeds om 17.30 uur.

Kosten:
De kosten voor deze workshops zijn € 65,- per persoon per workshop (incl. drankjes en vooraf hapjes).

Aanmelden:
U kunt zich aanmelden via Maastrichtcooking@outlook.com of via telefoonnummer 0612385710 U wordt na aanmelding verder en uitvoerig geïnformeerd.

2. Berichten van de Gemeente Maastricht
2.1 Vanaf 1 maart signaalpunt Maastricht tegen Eenzaamheid (tekst van nieuwsbrief Gemeente)

Vanaf 1 maart kunnen inwoners en professionals terecht bij het Signaalpunt Maastricht tegen Eenzaamheid. Hier kunnen zorgen over eenzaamheid van bijvoorbeeld een buur, familielid of patiënt worden gedeeld. Ook als iemand zelf met eenzaamheid worstelt, kan diegene bij het signaalpunt terecht.
Voor meer informatie: https://www.gemeentemaastricht.nl/stad/actueel/persbericht/vanaf-1-
maart-signaalpunt-maastricht-om-inwoners-te-helpen-eenzaamheid-te