Maastricht klaar voor pinksterweekend

Maastricht is klaar voor het aanstaande pinksterweekend, waarin onder meer de horecazaken en de terrassen weer opengaan op maandag 1 juni.
Binnen de gemeente zijn de afgelopen dagen ongeveer 180 verzoeken van horecazaken voor terrassen en andere mogelijkheden gepasseerd. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake: “Verreweg het gros is afgehandeld en voorzien van een antwoord. Uitgangspunt is en blijft dat we ruimte willen bieden, zonder dat de veiligheid in het geding komt en met de coronamaatregelen centraal.” De nieuwe invulling zal wennen worden, beseft de burgemeester. “We hebben geen extra handhavers klaar staan, en handhaving is ook geen ‘coronapolitie’. Bij excessen zullen we uiteraard ingrijpen, maar we doen vooral een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en het begrip voor elkaar. Ga eerst met elkaar in gesprek bij vragen en/of mogelijke hinder, is mijn oproep. Onze stad heeft laten zien dit prima aan te kunnen. Ik ga ervan uit dat dit ook nu zo blijft. Want alleen samen kunnen we op weg naar nieuwe versoepelingen.”

Voetgangersplan

Tijdens het weekend van Hemelvaart is het voetgangersplan in de binnenstad van start gegaan. Op basis van de eerste ervaringen en bevindingen is dat plan bijgesteld. De straten Wolfstraat, Muntstraat, Nieuwstraat en Spilstraat worden zogenoemde dynamische tweerichtingsstraten. Dat wil zeggen dat deze straten voor voetgangers tweerichtingsstraten zijn, tenzij het te druk wordt. Als de gemeente ziet dat het in deze straten te druk wordt, op basis van eigen waarnemingen en die van politie, handhaving, hospitality guides en het telsysteem, worden deze straten tijdelijk weer eenrichtingsstraten. Wethouder Vivianne Heijnen: “We vragen de bezoekers van de binnenstad goed op de bebording en de aanwijzingen van de hospitality guides te letten. De tijdelijke invulling van de binnenstad is en blijft dynamisch. We bekijken elke week of zaken bijstelling behoeven.”

Voor de ondernemers in de genoemde straten betekent dit dat ze geen wachtvakken voor hun winkels kunnen maken in de openbare ruimte en geen uitstallingen buiten mogen zetten (dit geldt ook voor desinfectiemiddelen e.d.), zodat zoveel mogelijk openbare ruimte beschikbaar zal zijn voor bezoekersstromen. Wethouder John Aarts: “We zien dat er veel begrip is voor de maatregelen. Dat is mooi, want we doen dit samen. Het is nu zaak vol te houden, zodat we zo snel mogelijk weer terug kunnen naar onze binnenstad zoals die was.”

Toiletten

De gemeente heeft op het Vrijthof een bewaakte toiletwagen laten plaatsen. Dit openbaar toilet is zeven dagen per week toegankelijk. Er staan vier toiletten, waarvan één invalidentoilet. Dit is geregeld omdat winkeliers en horeca vanwege de afstandsmaatregelen niet in een brede behoefte kunnen voorzien. Van maandag tot en met vrijdag kunnen bezoekers tijdens de openingsuren gebruik maken van de openbare toiletten in het gemeentelijk kantoor Mosae Forum 10 (8.30-16.30 uur).