Feestelijke (her)opening van Centre Céramique na grote verbouwing (tekst uit Nieuwsbrief van Centre Céramique)

Na bijna een jaar wordt de grote verbouwing van Centre Céramique afgerond. Op dit moment zijn de interieurbouwers nog druk bezig met de nieuwe inrichting, maar ook hier is het einde in zicht. Wij zijn trots op het resultaat en dit willen we vieren en delen met iedereen! Tijdens de opening van Festival Maas! op 3 september, de start van het cultureel seizoen, wordt ook Centre Céramique feestelijk geopend.

Culturele hart van Maastricht
Centre Céramique gaat weer open! Na een ingrijpende verbouwing is de bibliotheek, huiskamer en pronkkast van Maastricht weer open voor publiek en dat gaan we vieren op 3 september.

Met een nieuwe indeling en inrichting van de bibliotheek, met exposities voor erfgoed en beeldcultuur en met de komst van de Kumulus muziekschool wordt het gebouw nog meer het culturele hart van Maastricht. In Centre Céramique ontdek je de geschiedenis van Maastricht, word je geïnspireerd door tentoonstellingen, documentaire fotografie en beeldcultuur en er is nu ook een prachtige muziekschool. Een plek voor ontmoeten, studeren, werken en ontspannen. Waar het verhaal van onze prachtige stad wordt verteld.

Meer dan ooit is Centre Céramique een cultureel hart met grootstedelijke uitstraling. Een kloppend hart waar in een nieuwe ambiance muziek, taal, fotografie, beeldcultuur en stadshistorie je uitnodigen om te verblijven en elkaar te ontmoeten. Te genieten en vooral mee te doen, actief te worden met het rijke culturele palet dat wordt aangeboden voor jong en oud.

Door de activiteiten in de programmering willen we iedereen de gelegenheid bieden om op een laagdrempelige manier kennis te maken met een diversiteit aan culturele uitingen.

Centre Céramique is cultuur, cultuur is plezier.

Waarom is Centre Céramique verbouwd?
Centre Céramique, ontworpen door architect Jo Coenen, is al 20 jaar een prominent en markant gebouw van de stad Maastricht. Jaarlijks verwelkomen we zo’n 400.000 bezoekers in het gebouw. Na zo lang intensief gebruik werd het tijd om Centre Céramique in 2021 weer toekomstbestendig te maken: duurzamer, toegankelijker en met een actueel cultureel aanbod.

Door gebruik te maken van slimme technologie en duurzame materialen, is het gebouw energiezuiniger geworden. De toegankelijkheid is onder andere verbeterd door roltrappen, snellere liften en een meer klantvriendelijke toegang van het gebouw.

Het souterrain is geheel opnieuw ingericht voor de muziekschool. Met een transparante opzet zijn 23 lokalen gerealiseerd. Met een zaal en een groot podium krijgt de muziekschool hier een prachtig en uitnodigend nieuw onderkomen.

Centre Céramique houdt van duurzaamheid. Zo is het interieur niet compleet vernieuwd, maar het meubilair is hergebruikt. Zo zijn bijvoorbeeld onze boekenkasten weer in gebruik genomen, maar zijn sommige ook omgebouwd tot vitrines en zitbanken. Stoelen zijn verfraaid met tekeningen van de kunstenaar Stang Gubbels. Zijn tekeningen zijn ook gebruikt in een levensgroot stalen kunstwerk, met historische afbeeldingen van Maastricht, dat als afscheiding dient van de vides op de 2e etage. Bij de verbouwing werd architect Jo Coenen intensief betrokken en hij is erg tevreden over het resultaat. “Het gebouw heeft bewezen dat het sterk genoeg is om veranderingen te kunnen ondergaan. Het is nu weer klaar voor de toekomst en kunnen hier spreken van een robuust gebouw dat de tand des tijds overleeft.”

Centre Céramique is open!
Het gebouw is de komende maanden ‘gewoon’ open. Wel wordt er nog een laatste hand gelegd aan de inrichting. De bibliotheek is toegankelijk en er staan tentoonstellingen op de planning vanaf circa 9 juni. De muziekschool verhuist in de zomervakantie naar Centre Céramique en daar wordt vanaf 13 september muziek gemaakt. Helaas zijn er op dit moment wel nog beperkingen in verband met corona. Ook wordt er nog hard gewerkt aan de nieuwe inrichting en de permante opstelling van de erfgoed presentaties/tentoonstellingen. Telkens zullen nieuwe pareltjes zichtbaar worden. Deze momenten leggen we natuurlijk vast en gaan we breed communiceren. Zo laten we je beetje bij beetje kennismaken met een nieuw Centre Céramique, met als climax de feestelijke opening van Centre Céramique op vrijdag 3 september tijdens Festival Maas!

Meer info over de herinrichting van Centre Céramique: www.centreceramique.nl/herinrichting