Architectuur-route voorbereid: Architectuur in Luik rond 1900 – Art nouveau.

Beste Luik-gangers,
Jean Willems en Henk Mihl hebben opnieuw een Architectuur-route voorbereid:
Architectuur in Luik rond 1900 – Art nouveau.

Art Nouveau
Gedurende een korte periode van 15 jaar, van circa 1890-1905, met een uitloop
tot 1914, werd in België de Art nouveau uitgedragen. De stroming werd in meer
delen van  Europa aangehangen en is beschreven  onder namen als Jugendstil, Wiener Secession, Stile floriale, Modernismo in veel literatuur. Bij de beweging draait het om vernieuwing en verbetering in termen van licht, lucht en modern. Er ontstond een eigen vormentaal: vaak aangeduid als floraal  en sierlijk, maar ook gekenmerkt als gedragen of geometrisch. Opkomende en nieuwe mogelijkheden van glas, staal en beton werden gebruikt. Het grote arsenaal van ambachtslui, goede vakmensen en kunstenaars, alsook de  ontluikende industrie beantwoordden de roep om L’Art totale in België. In Luik komen wij  de namen tegen van de volgende architecten: Paul Comblen, Devignée Maurice,  Paul Jaspar, Victor Rogister, Leon Mignon, Joseph Nusbaum en Gustave Serrurier. Van enkelen is  hun bemoeienis met het interieur bekend. De intentie is dat tijdens de route leren gestimuleerd wordt door goed kijken.

Route
De  route loopt van Publemont via Centre, Hors Chateau naar Parc St Leonard. Cour St Antoine word ook bezocht. De pauze is om 12.30 uur op Place Marché.
Datum: zaterdag 27 juli 2019
Vertrek: in verband met treinstaking reizen we niet met de trein maar carpoolen we. 
Verzamelen: 10.00 uur bij Jean Willems (Remalunet)
Aanmelden: groepsapp “Liège”. 0031625014267 Jean Willems of
MOBIEL: 0031625014267 Jean Willems
Aandachtspunt: Goed schoeisel is gewenst; route met bestrating van maaskeien. De route heeft 2 hellingen en wat trappen. (Montagne de Buren is niet opgenomen in de route).