1. Berichten van Buurtnetwerk Céramique
1.1 Presentatie “Aijt Mestreech” op vrijdag 19 augustus 2022
Op vrijdag 19 augustus 2022 organiseert Buurtnetwerk Céramique een presentatie over “Aijt Mestreech”, met aansluitend de gelegenheid om na te praten en wat te drinken. De presentatie wordt gehouden door Hub Wevers, een rasechte Maastrichtenaar op respectabele leeftijd.
In zijn boeiende presentatie neemt Hub ons, aan de hand van geprojecteerde foto’s, mee terug in de tijd en zien we hoe bijv. de Wilhelminabrug gebouwd werd of de Sint Servaasbrug gerestaureerd/verbreed. De Stokstraat 100 jaar geleden, foto’s van straten en huizen die nu niet meer bestaan omdat ze afgebroken moesten worden voor de bouw van bruggen, stadhuis of andere nieuwe ontwikkelingen. En natuurlijk ontbreekt ook niet de historie van Sphinx, Regout met zijn kastelen, Céramique en Mabro om een paar te noemen.
Het is interessant om te zien hoe Maastricht veranderd is in de loop van de tijd en voor sommigen is het misschien ook nog wel nostalgisch.
De presentatie heeft een interactief karakter. Hub licht de foto’s toe, maar er is alle gelegenheid voor vragen of opmerkingen.
Praktische info
Locatie: Martinushuis Hoogbrugstraat 42 Maastricht in de Achterzaal
Datum: Vrijdag 19 augustus 2022: presentatie van 15.00u tot circa 17.00u, daarna “sociaal” treffen
Kosten: presentatie: gratis; consumpties: eigen rekening
Aanmelden: via algemeen@bnwceramique.nl tot 9-8-2022.
Alsnog verhinderd, gaarne tijdig afmelden.
Vermelden: naam, aantal personen
Bijzonderheden: minimaal 40 en maximaal 60 personen
1.2 Bridge- en fotoclub starten weer in september 2022
In de loop van september 2022 starten, na de zomervakantie, onze bridge- en fotoclub weer. De deelnemers en geïnteresseerden worden omtrent de exacte data en locatie tijdig geïnformeerd.Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via algemeen@bpfceramique.nl onder vermelding van naam, aantal deelnemers en emailadres.
1.3 Presentatie masterplan “Boven het Spoor” door Jo Coenen in 2e helft september 2022
Wegens het succes van de presentatie op vrijdag 8 april 2022 en de grote interesse, organiseert Buurtnetwerk Céramique in de 2e helft van september weer 2 presentaties over het masterplan “Boven het Spoor”.
Één presentatie specifiek voor de ondernemers van Wyck en één presentatie voor de gemeente en bewoners van diverse buurten.
Met hun, op 9 februari 2022 bij de Gemeenteraad ingediende, masterplan “Boven het Spoor” willen oud- Rijksbouwmeester Jo Coenen en econoom Luc Soete de spoorbarrière in Maastricht definitief slechten. Fietsers en voetgangers kunnen straks dwars door het station Wyck naar een nieuwe zijtak van de Groene Loper. Een spoortunnel van 1,5 kilometer en een ondergronds Maastrichts station scheppen meteen ook ruimte voor 150.000 vierkante meter bebouwing, inclusief een woonwijk. De spoorwegovergang Duitse Poort vervalt, wat de bereikbaarheid van Wyck verbetert. Ook de verbinding van het station met Céramique wordt breder.
Concrete datum, locatie, etc. van betreffende presentaties zal tijdig gecommuniceerd worden via onze sociale media.
1.4 Buurtbalans in gesprek met Gemeente (wethouders) op 21 september 2022
Op 21 september 2022 van 14.00u tot 15.30u heeft, op initiatief van Buurtbalans, een gesprek plaats met de “buurten” (afgevaardigden van belangenverenigingen zoals buurtnetwerken) en de wethouders M. Fokke, J. Pas en F. Bastiaens. Dit naar aanleiding van het College-akkoord. Leden van het bestuur van Buurtnetwerk Céramique zijn hierbij ook aanwezig.
1.5 Kookworkshop Limburgse Keuken in september en oktober 2022
Zoals al in onze vorig nieuwsbericht vermeld, gaat er ook een kookworkshop van start onder begeleiding van een heel enthousiaste coach.
Achtergrond
Velen van ons zijn opgegroeid met de traditionele Limburgse keuken. Deze keuken is bij menigeen in de vergetelheid geraakt of men weet niet meer precies hoe de gerechten werden klaargemaakt. Na een jaar speuren naar originele Limburgse recepten en deze uit te proberen, kunnen we u een zeer breed assortiment van recepten van vroeger aanbieden. Maar ook de hedendaagse Limburgse keuken is verrassend en tal van interessante ontwikkelingen met lokale producten leveren nieuwe smaaksensaties op. Ook daar willen we u graag mee laten kennis maken.
Aanpak/werkwijze kookworkshop
Er wordt in deze 4-5 uur durende workshop gezamenlijk gekookt, gegeten, gedronken en natuurlijk genoten in een mooi verzorgde ambiance. De workshop is kleinschalig opgezet zodat er voldoende tijd en ruimte is voor begeleiding. U kunt individueel of met meerdere personen deelnemen. Kookervaring is niet vereist; alles wordt duidelijk uitgelegd en u wordt, indien gewenst, geholpen.
U krijgt:
-
Een kennismaking proeverij van lokale Limburgse producten en wijn
-
Achtergrond informatie en uitleg over het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht dat
-
vervolgens door de deelnemers zelf wordt gemaakt
-
Begeleidende dranken en koffie, thee, water
-
De receptuur wordt na afloop per mail toegezonden.
Ons doel is u een heerlijke Bourgondische avond te bezorgen en u te verassen met de ontdekking van de Limburgse Keuken.
Locatie
De locatie is in het centrum van Maastricht en goed bereikbaar. De workshop vindt plaats op de eerste etage en is via een ruime trap te bereiken maar vraagt wel voldoende mobiliteit.
Data
Donderdag 1 september van 17.30 uur – 22.00 uur.
Woensdag 14 september van 17.30 uur – 22.00 uur.
Donderdag 6 oktober van 17.30 uur – 22.00 uur.
Het betreft dezelfde workshop. U kunt een keuze maken welke datum/data het beste uitkomt.
Menu